Hoppa till huvudinnehåll

Estlands president Kersti Kaljulaid vill bli OECDs generalsekreterare: "Framtiden är digital, grön och fri från skattefusk"

Estlands president Kersti Kaljulaid på den estniska ambassaden i Berlin. Närbild.
Estlands president Kersti Kaljulaid på den estniska ambassaden i Berlin i juni. Kaljulaids mandatperiod tar slut nästa höst. Estlands president Kersti Kaljulaid på den estniska ambassaden i Berlin. Närbild. Bild: All Over Press Kersti Kaljulaid,Estlands president,Estland,OECD,organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD

Den digitala ekonomin, miljön och individens roll i ekonomin är de viktiga framtidsfrågorna, säger president Kersti Kaljulaid. Hon presenterade sin vision för OECD i dag.

- Världen står inför en period av stora övergångar i kölvattnet av coronapandemin - övergångar från industriell till digital ekonomi, från fossila bränslen till ren energi.

- OECD gör det möjligt för det globala samfundet av utvecklade länder att aktivt samla den bästa kunskapen i världen för att hjälpa regeringar att klara av de här förändringarna.

Utbildningen står i centrum för president Kaljulaids vision för Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD.

- Så som jag ser det är utbildningen nyckeln till det tjugoförsta århundradet, säger Kaljulaid. Utan utbildning är det väldigt svårt att delta i den här nya, förändrade världen.

Jämställdhet mellan könen ser hon också som en förutsättning för en positiv utveckling.

- Vi måste jobba för jämställdhet i allt vi gör. Det här är en fråga som länge har varit på bordet. Vi har gjort framsteg och vi måste se till att vi fortsätter göra framsteg på den fronten.

OECD fortsätter att vara en av de viktigaste internationella organisationerna för att säkerställa hållbar utveckling, särskilt nu― Clyde Kull, Estlands ständiga representant vid OECD

Diskussionen om Kaljulaids kandidatur har pågått i Estland i veckor. I slutet av sommaren fick hon en hel del kritik för att hon inte tar sin presidentroll på allvar när hon redan nu funderar på nästa jobb.

- Borde inte tjänsten som president, minister, statsminister och parlamentariker vara sådan att vi förväntar oss ett fullständigt engagemang?, frågade sig till exempel den kände journalisten Anvar Samost när nyheten om hennes eventuella kandidatur kom ut.

Den kritiken har sedan hamnat i skuggan av det politiska presidentspelet. Trots att det inte finns motkandidater än är det många som tror att Kaljulaid inte har stor chans att bli omvald.

Ett internationellt toppjobb skulle vara en perfekt utväg för henne.

Jag är inte säker, men jag tror att idén att nominera mig kom från utrikesministeriets toppskikt― Kersti Kaljulaid

Estlands president Kersti Kaljulaid promenerar på promenaden längs med Narva-floden i staden Narva.
President Kersti Kaljulaid försökte i början bli folkkär, men hon har aldrig riktigt accepterats av den konservativa delen av Estlands befolkning. Här besöker hon Narva, bilden tagen i augusti 2018. Estlands president Kersti Kaljulaid promenerar på promenaden längs med Narva-floden i staden Narva. Bild: Gustaf Antell Kersti Kaljulaid,Estlands president,Estland,Narva,Politik i Estland

I torsdags nominerade Estland Kaljulaid formellt. Hon säger själv att idén att ställa upp henne som kandidat förmodligen kom från utrikesministeriet.

- Vi borde börja lyfta fram våra egna människor mer kraftfullt, sa Kaljulaid till det estniska rundradiobolaget ERR i mitten av september. Jag är inte ensam om den åsikten.

En mer cynisk tolkning är att utrikesministeriet styrs av Kaljulaids gamla parti Isamaa, som i dag har glidit långt högerut värdemässigt.

Partiet skulle hellre ställa upp försvarsminister Jüri Luik i presidentvalet hösten 2021. Luik är en av få kandidater som kan få den centerstyrda regeringens stöd.

I regeringen ingår också nationalkonservativa Ekre.

I Estland är det parlamentet, Riigikogu, som väljer president.

Kaljulaid är fränare mot regeringen än vad oppositionen är

Kaljulaid har som president tagit på sig rollen som regeringens största kritiker och hon har uttalat sig mycket fränt om regeringen också utomlands.

- Jag hatar hur Ekres politiker beter sig, sa hon i en intervju för den amerikanska tidningen Foreign Policy (bakom betalvägg) förra året.

Kaljulaid själv säger att hon försvarar den estniska majoritetens värderingar, som hon uppfattar vara liberala.

Klart är åtminstone att hon är liberal och en förespråkare för internationellt samarbete och starka internationella institutioner.

I Kaljulaid skulle OECD få en lojal europé vid rodret

President Kaljulaid jobbade som Estlands representant för Europeiska unionens revisionsrätt i Luxemburg från 2004 till 2016.

Hon kom tillbaka till Estland när hon överraskande valdes till president.

När Estland fick en högerkonservativ regering våren 2019 blev det uppenbart att Kaljulaids bild av var det estniska folket står politiskt inte stämde överens med verkligheten.

Estlands president Kersti Kaljulaid talar på en konferens i Washington DC.
Estlands president Kersti Kaljulaid talar på en konferens i Washington DC. Också i Estland är presidentrollen i första hand förknippad med utrikespolitiken och därför har Kaljulaid fått mycket kritik, och rosor också, för sina inrikespolitiska ställningstaganden. "Det är mitt jobb att försvara grundlagen", svarar hon på den kritiken. Estlands president Kersti Kaljulaid talar på en konferens i Washington DC. Bild: All Over Press Kersti Kaljulaid,Estlands president,utrikespolitik,Estland,organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD

Sista dagen att nominera kandidater till posten var förra veckan. OECD har inte ännu publicerat listan på kandidater, men den lär bestå av en handfull personer.

Sverige anses ha nominerat en stark kandidat i Cecilia Malmström, som var EU-kommissionär från 2010 till 2019.

Kaljulaids styrka, som hon och många ester ser det, är att Estland är det kanske mest digitaliserade landet i världen.

- Jag vet att jag sticker ut för vi är det enda landet i världen som redan har gått igenom en digital förvandling.

Hennes vision är att framtiden är digital, grön och fri från skattefusk.

- Tro mig, jag har lyckats övertyga många mänskor i olika fora att den industriella eran är förbi. Vi måste förändra skattesystemet och den ekonomiska modellen helt och hållet för den digitala eran.

Världen står inför en period av stora övergångar i coronapandemins kölvatten - övergångar från industriell till digital ekonomi, från fossila bränslen till ren energi.― Kersti Kaljulaid presenterade sin vision för OECD 5.10.2020