Hoppa till huvudinnehåll

Ingen lucia i Ekenäs i år på grund av coronaviruset - i stället sänds en luciakonsert i lokal-tv

Ekenäs lucia 2017 Maja Lundin och tärnorna Ingrid Burgmann, Ellinor Blomqvist och Emilia Lindh står i en radiostudio.
Ofta har just Ekenäs lucia sjungit för den västnyländska radiopubliken i Yle Västnylands studio. Den här bilden är från år 2017. Ekenäs lucia 2017 Maja Lundin och tärnorna Ingrid Burgmann, Ellinor Blomqvist och Emilia Lindh står i en radiostudio. Bild: Bubi Asplund / Yle Lucia,Ekenäs,ingrid burgmann

Ekenäsnejdens svenska församling, som arrangerar lucia i Ekenäs, meddelar att det inte blir något traditionellt luciafirande i Ekenäs i december. Orsaken det är osäkra coronaläget då epidemin nu tar fart igen.

Församlingens informatör Yvonne Lindström skriver i ett pressmeddelande att kandidatnomineringen borde komma i gång drygt två månader innan början av december. Läget kan förvärras under den här tiden.

- Redan nu är besök på äldreboenden och institutioner för äldre och yngre begränsade. Föreningsjulfester och andra samlingar som lucia brukar besöka kommer sannolikt inte alls, eller mycket begränsat, att ordnas i år, skriver Lindström.

Virtuell konsert

Församlingen kommer att ordna en virtuell luciakonsert i samarbete med Monica Henriksson och körerna vid kulturinstitutets musikinstitut.

Konserten bandas i förväg och sänds på den lokala Kextv på luciakvällen den 13 december.

Konserten kan också ses i efterskott på församlingens kanal på youtube.

Ungdomskören kommer också uppträda utomhus några gånger med luciaprogram om inte coronarestriktionerna skärps ytterligare, meddelar församlingen i sitt pressmeddelande.

- Vi följer myndigheternas rekommendationer och ställer in om så krävs.

Hoppas att penninginsamlingen blir av

Församlingen hoppas att de flickor som hade bespetsat sig på att bli lucia ställer upp hösten 2021 i stället då man hoppas läget har normaliserats.

Församlingen säger också att behovet av diakonihjälp är lika stort som tidigare och man hoppas att den som vill deltar med en valfri summa till församlingens diakonihjälp.

Det är en insamling som traditionellt ordnas i samband med luciafirandet.