Hoppa till huvudinnehåll

Munskydd rekommenderas i gymnasier och på yrkesinstitut i Åbo - ingen överraskning för Åborektor

munskydd i tyg som hänger på tork
Munskydd rekommenderas nu i flera kommuner i Egentliga Finland. munskydd i tyg som hänger på tork Bild: Mostphotos/Maren Winter Munskydd,coronavirus,hemmagjorda munskydd

Coronaläget har försämrats i snabb takt i Åbo. Från och med i dag, måndag rekommenderas munskydd i stadens yrkesinstitut, gymnasier och högskolor. Mängden coronafall har ökat och i Åbo eskalerar smittspridningen.

Rekommendationen om munskydd gäller också i S:t Karins, Lundo och Reso.

Marianne Pärnänen, rektor för Katedralskolan i Åbo, är inte överraskad.

- Man kunde ana att rekommendationen snarare kommer förr än senare.

Enligt Pärnänen har personalen fått visir och munskydd redan tidigare, så personalen är inte ovan.

Alla elever förväntas skaffa sina munskydd själva, men de mindre bemedlade ska få munskydd av staden.

Den mängd munskydd som Katedralskolan har fått räcker inte till alla elever, utan de är främst menade för lärare och mindre bemedlade elever.

- Mängden vi fick var så liten att den inte räcker långt. Man måste byta skyddet rätt ofta, säger Pärnänen.

Enligt Pärnänen får gymnasiet fler munskydd vid behov.

Svårt att sära på eleverna

Rekommendationerna kring coronan är knepiga för skolorna. Eleverna uppmuntras att hålla distans till varandra, men det är svårt i ett gymnasium, säger Pärnänen.

- Vi har stora undervisningsgrupper. Vi försöker sprida ut eleverna så att de inte sitter så tätt. Men vi har små utrymmen och det blir ohjälpligen trångt.

Men hur är Katedralskolan förberedd på ett eventuellt fall av covid-19?

- Om en person insjuknar så hamnar så gott som alla andra i karantän. Vi är ett gymnasium med blandade kurser och det är omöjligt att hålla människor isär.

Enligt Pärnänen har man ändå motat Olle i grind och har gjort om schemat för nästa period, som inleds på tisdag. Då har gymnasiet dubbla undervisningspass på förmiddagen och eftermiddagen.

- Vi kan förhoppningsvis sära på grupperna. Om vi är tvungna att inleda distansundervisning så är det bra med ett block med samma ämne, då blir skoldagen inte så hoppig för eleverna, säger Pärnänen.

Läs också