Hoppa till huvudinnehåll

Överläkare hoppfull att de nya åtgärderna ska minska smittspridningen: "Tar två veckor innan vi ser den fulla effekten"

Mansperson står utomhus i sommargrönska.
Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta. Mansperson står utomhus i sommargrönska. Bild: Anna Wikman / Yle överläkare,Cheföverläkare

Hälften av det totala antalet coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt har konstaterats under den senaste veckan. Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta tror att de begränsningar som infördes på måndagen kommer att hjälpa till att minska smittspridningen.

På söndagen beslöt Vasa sjukvårdsdistrikt att andra stadiets läroinrättningar och högskolor ska övergå till distansundervisning i två veckor. För Vasa stads del beslöt social- och hälsovårdsnämnden på måndagen att förbjuda tillställningar med mer än 50 deltagare.

Kaukoranta har stor tilltro till att de nya åtgärderna ska räcka till för att minska smittspridningen.

– Vi har hundratals år av erfarenhet som säger att det effektivaste sättet att förhindra epidemier är att minska på den mänskliga kontakten. Jag tror det tar ungefär två veckor innan vi ser den fulla effekten.

Vi har hundratals år av erfarenhet som säger att det effektivaste sättet att förhindra epidemier är att minska på den mänskliga kontakten.

Åtgärderna följs upp kontinuerligt. Varje vecka utvärderar man vilken effekt de har haft.

Om de nya åtgärderna inte hjälper anser Kaukoranta att staten borde börja visa intresse för läget i Österbotten och ge råd eller riktlinjer.

En sak som Kaukoranta önskar är att man ser över restaurangernas öppettider.

– Det måste fattas ett separat beslut om det.

Cyklar i en cykelställning utanför ett sjukhus.
Totalt har man tagit nästan 14 000 coronatester i Vasa sjukvårdsdistrikt. Cyklar i en cykelställning utanför ett sjukhus. Bild: Jarkko Heikkinen / Yle Vasa centralsjukhus,Coronatestning,coronatest

Smittspårningen en utmaning

En sak som har tagit en hel del resurser i anspråk är smittspårningen. Till en början sysselsatte den tre personer. Rätt snart utökades antalet till tio. I nuläget jobbar fjorton personer med att spåra smittade.

För att möta det ökade behovet av personal inom smittspårningen beslöt man att Gerby hälsostation håller stängt under vecka 41.

Kaukoranta berättar att målet är att man ska kunna kontakta personer som exponerats för viruset inom ett dygn. Personer som testar positivt meddelas genast man får provsvaret från laboratoriet.

Enligt Kaukoranta har man tyvärr inte alltid kunnat hålla tidsplanen, särskilt under veckoslut.

– Det har kunnat ta upp till två dagar innan personer som exponerats för viruset har blivit kontaktade.

Ju mer du är hemma eller med din familj, desto tryggare är du.

Hittills har man satt över 400 personer i karantän. Kaukoranta förväntar sig att man ganska snart är uppe i tusen personer.

En anledning till att så många exponerats är enligt Kaukoranta att de som har smittats har levt aktiva liv och haft många sociala kontakter.

– Jag vill uppmana alla att minska de sociala kontakterna. Ju mer du är hemma eller med din familj, desto tryggare är du.

Många har lindriga symptom

En stor del av de nya fallen kan spåras till studentevenemang som ordnades mellan den 23 och den 26 september. Flera fall går även att spåra till nattklubben Fontana.

Enligt Kaukoranta finns dock smittan även på andra håll i samhället.

– Vi vet att de flesta människor har väldigt lindriga symptom eller inga symptom alls. Småningom kommer vi att börja se fall inom andra åldersgrupper än ungdomar och unga vuxna.

Kaukoranta påminner om att man inte behöver vara rädd så länge man håller avstånd och använder munskydd.

– Under de närmaste veckorna tror jag vi får se nya fall. Jag hoppas att social- och hälsovårdsnämndens och sjukvårdsdistriktets åtgärder tas i bruk och har den verkan som man har tänkt.

Läs också