Hoppa till huvudinnehåll

”Vi ska ta en finalplats” - Madeleine Lindholm och Moa Wasström tror på sitt Sjundeå IF i handbollens FM-serie

Porträttbild på Madeleine Lindholm och Moa Wasström.
SIF-spelarna Madeleine Lindholm och Moa Wasström med allaktivitetshallen i Sjundeå i bakgrunden. Porträttbild på Madeleine Lindholm och Moa Wasström. Bild: Christoffer Westerlund / Yle handboll,handbollsspelare,Sjundeå,Sjundeå IF,FM-serien i handboll för damer,sif-damer

Efter den abrupt avbrutna säsongen 2019-2020 går Sjundeå IF:s damlag i handbollens FM-serie in med ny energi i säsongen som startar på lördag (10.10). En plats i finalen är SIF-damernas klara mål för säsongen.

Moa Wasström, som för ett par säsonger sedan sadlade om från målvakt till utespelare, säger att Sjundeå IF är taggat inför seriestarten

- Försäsongen har ju varit väldigt lång och ovissheten om säsongen alls kommer i gång har varit stor.

Hon konstaterar att serien när som helst kan vara över om coronaepidemin fortsätter att sprida sig.

- Vi ser nog fram emot varje match och är redo att spela riktigt hårt, säger Moa Wasström.

Porträttbild på Moa Wasström.
Moa Wasström säger att Sjundeå IF har flera skickliga spelare i laget. Porträttbild på Moa Wasström. Bild: Christoffer Westerlund / Yle handboll,handbollsspelare,Sjundeå,Sjundeå IF,FM-serien i handboll för damer,sif-damer

Wasströms lagkamrat Madeleine Lindholm säger att då handbollsserierna avbröts i mitten av mars berörde det inte henne så mycket, eftersom hon var skadad.

- Synd att säsongen tog slut, men de spelande spelarna tog det säkert hårdare än jag som satt på läktaren, säger Lindholm och berättar att hon senast i december i fjol har spelat en seriematch.

Fyra nya spelare i laget

Sjundeå IF har tappat tre spelare inför säsongen. Jessi Laasio, Oona Reinikainen och Nicolina Fredriksson lämnade klubben efter förra säsongen.

Å andra sidan har fyra nya eller nygamla spelare anslutit sig till truppen.

Nygamla spelare i SIF för den här säsongen är Matilda Luuppala, Roosa Penttinen och Natalie Jürgens. Den här trion har tidigare spelat för SIF och återvänder nu till klubben.

Porträttbild på Madeleine Lindholm.
Madeleine Lindholm hör till de mera rutinerade spelarna i SIF. Porträttbild på Madeleine Lindholm. Bild: Christoffer Westerlund / Yle handboll,handbollsspelare,Sjundeå,Sjundeå IF,FM-serien i handboll för damer,sif-damer

Ny är också junioren Nora Wunsch. Hon har lyfts upp från juniorlaget till damernas lag i FM-serien.

- De är nog alla välkomna med eftersom vi tappade några spelare från fjolårslaget. Vi har nu 19 spelare i laget, säger Moa Wasström.

Flera skickliga spelare

Konkurrensen om spelplatserna är hård i laget. Lindholm säger att det finns minst två spelare för varje spelposition.

Moa Wasström säger att en av SIF:s styrkor är de många skickliga individerna i laget.

- Det kan sedan vara ett frågetacken hur dessa skickliga individer kan spela tillsammans och bli ett lag. Lyckas vi med det kommer vi nog långt.

På frågan vilken Sjundeådamernas målsättning är i serien, tvekar Madeleine Lindholm inte en sekund innan hon svarar:

- Definitivt finalspel, vi har ingen annan målsättning. Den här målsättningen kommer från spelarna och tränaren Jan Hagman.

- Vi har material till det, säger hon.

Jan Hagman ny tränare

Ny tränare i laget är Jan Hagmansom tar över efter Petter Forsström. Lindholm säger att träningarna under Hagmans ledning har varit tuffa.

- Vi har sprungit massor och vi har tränat jättemycket fysik, säger hon.

Madeleine Lindholm är 26 år och hör till de mera rutinerade spelarna i laget. Hon har spelat i högsta serien i Finland sedan hon var 16 år.

Lindholm vet att hon hör till de spelarna i laget som ska bära ansvar i det annars rätt unga laget.

- Jag tar emot den rollen och har inget emot det.

Sluta respektera HIFK och Dicken

Under de senaste säsongerna har Helsingforslagen Dicken och HIFK härskat i FM-serien. Moa Wasström säger att det gäller för Sjundeås spelare att komma över rädslan att vinna över de här lagen.

- Vi ska komma över den där respekten vissa spelare, speciellt de yngre, känner för att spela mot Dicken och HIFK.

- Jag tror att Janne (tränaren Jan Hagman) är den rätta personen att få oss att komma över den tröskeln, säger Moa Wasström.

Porträttbild på Jan Hagman.
Jan Hagman är ny tränare SIF:s damlag i FM-serien. Porträttbild på Jan Hagman. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund handboll,Sjundeå IF,Sjundeå,Karis,Raseborg,handbollsspelare,Jan Hagman,Västnyland

Wasström tror att årets serie där endast sex lag deltar blir jämnare än den varit på flera säsonger.

- Det har skett spelarbyten och det kan betyda att det blir ganska jämnt mellan Dicken, HIFK, Kyrkslätt IF, Grankulla IFK och oss, säger hon.

SIF tjuvstartade säsongen redan för en dryg vecka sedan då laget slog Pargas IF i finska cupen med solklara siffror. Matchen slutade hela 31-14 till Sjundeålaget.

- Vi hade stor bredd i den matchen och kunder rotera våra spelare i den matchen. Vårt spel löpte överlag bra i den matchen, säger Madeleine Lindholm.

Sin första seriematch spelar SIF på lördag (10.10) mot Atlas. Matchen spelas i Myrbackahallen i Vanda. Sin första hemmamatch spelar SIF mot Dicken en vecka senare (17.10).

Läs också