Hoppa till huvudinnehåll

Har skidsporten hittat en lösning på kaoset kring fluorvallorna? Finlands vallachef Martin Norrgård har samma uppgifter som norsk tidning – förbudet skjuts framåt

Längdåkning i Falun.
Längdåkning i Falun. Bild: EPA Världscupen i längdåkning

Det verkar inte bli något fluorförbud den här vintern. Finlands vallachef Martin Norrgård säger att beslutet i så fall köper landslagen tid. "Tur att vi inte har kastat bort fluorvallorna", konstaterar Norrgård.

Framflyttning av fluorförbudet med en säsong – på grund av att sanden i timglaset rinner ut. Det är slutresultatet som det internationella skidförbundet Fis kommer att gå med på under ett möte på fredag, rapporterar den norska tidningen Dagbladet.

Det finländska längdlandslagets vallachef Martin Norrgård hörde samma sak förra veckan, säger han till Yle.

Landslaget använde tid för testning av vallor utan fluor under lägret i Vuokatti förra veckan, men de nya uppgifterna ger Norrgårds team mer tid för att hitta rätt.

Testningen av fluorvärdena har varit ett stort orosmoment i skidvärlden. Det har gått för långsamt att ta fram en testapparatur som ger tillförlitliga resultat.

Enligt Dagbladet är alla däremot eniga om att fluorförbudet ska införas – ett sätt för skidsporten att arbeta för miljön.

– Ett år är kort tid, men under den tiden får man mycket mer till stånd än vad som hade varit fallet annars. På det här sättet kan Fis kontrollera testapparaturen – och förhoppningsvis också landslagen, säger Norrgård.

Nordiska länder bad om att flytta fram förbudet

Tanken var att Norrgård skulle ha åkt till Tyskland i september för att titta på testutrustningen. På grund av att den inte var klar blev den resan inte av.

En man med skägg står i solen och ler. Han har en blå jacka med svenska landslagets tryck på.
Martin Norrgård. En man med skägg står i solen och ler. Han har en blå jacka med svenska landslagets tryck på. Bild: Yle/Markus Bergfors Martin Norrgård,norrgård

I samma veva meddelade Finlands skidförbund att de har bett Fis om att skjuta fram fluorförbudet med ett år.

Sverige och Norge har gjort samma sak. Norrgård tror att Fis har lyssnat på de starka skidnationerna.

Om förbudet inte blir av den här säsongen, betyder det att vallateamen kan arbeta med samma vallor som förra vintern. Enligt Norrgård har Finland inte kastat bort fluorvallorna.

– Som tur har vi inte hunnit göra det. Vi vet exakt hur många burkar vi har i förrådet.

Han hoppas på tydliga riktlinjer från Fis. När världscupen startar i Ruka i slutet av november måste landslagen veta vad de får göra.

Och om fluorförbudet trots allt skulle ha stått kvar, skulle det ha inneburit dryga arbetsdagar för vallarna.

– Det skulle uppstå rejäl panik om vilka vallor man använder och hur de fungerar. Det skulle ha varit intressant att se hur stora skillnaderna mellan landslagen hade blivit, säger Norrgård.

Läs också