Hoppa till huvudinnehåll

Kimi Räikkönen skriver F1-historia på söndag – finländarens reaktion på frågan om rekordet: "Spelar absolut ingen roll just nu"

Kimi Räikkönen.
Kimi Räikkönen är en riktig veteran i formel 1. Kimi Räikkönen. Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen blir F1-föraren med flest starter någonsin den här veckan. Veteranens reaktion på det? "Alla rekord slås någon gång i de allra flesta sporterna", säger finländaren.

När formel 1-säsongens elfte lopp avgörs till helgen kommer ett rekord att hamna i finländsk ägo. Det kräver bara att Kimi Räikkönen startar tävlingen på Nürburgring.

För ett par veckor sedan tangerade han Rubens Barrichellos rekord för antal tävlingsstarter – 322 stycken. I och med veckans GP gör Räikkönen sin 323:e och samtidigt historiska start.

Den som trodde att Räikkönen, som fyller 41 år nästa vecka, skulle bjuda på stora gjädjeyttringar över detta fick – som väntat – bli besviken.

– Alla rekord slås någon gång i de allra flesta sporterna. Det är så det är. Jag har sagt det många gånger att det spelar absolut ingen roll för mig just nu, säger Räikkönen på formel 1:s webbplats.

– När jag i framtiden tittar tillbaka på det – oavsett siffror eller position – kanske jag ser annorlunda på det.

Statistiktrean Fernando Alonso (311 starter) återvänder till formel 1 nästa år. Räikkönen har ryktats vara på väg att förlänga F1-karriären, men rekordet spelar ingen roll.

– Om jag fortsätter är det inte orsaken.

Aldrig vunnit på banan

Räikkönen har fullt fokus på helgens insats. Han har bara tagit poäng i ett lopp den här säsongen i sin Alfa Romeo.

– Jag tar mig an den här helgen på samma sätt som vanligt. När man sitter i bilen är det samma sak. Man ska göra jobbet på lördag och söndag. Vi behöver kvala bättre för att kunna utnyttja vår tävlingsfart. Förhoppningsvis klarar vi det den här helgen.

– Vi vill alltid ta steg framåt, men det är inte enkelt i den här sporten. Vi tar små steg i rätt riktning, men det gör alla andra också.

Det har inte körts formel 1 på Nürburgring sen 2013, men på grund av coronapandemin återvänder banan till kalendern i år. Räikkönen har aldrig vunnit, men kört hem två kvalsegrar.

– Jag borde ha vunnit ett par lopp här, men haft lite otur.

Läs också