Hoppa till huvudinnehåll

Aktivistgrupp ska göra det lättare att ta tillvara Pargasbornas idéer - i tisdags fick invånarna plantera blomlökar i Centralparken


I Pargas vill man bli bättre på att ta tillvara invånarnas idéer och se till att de förverkligas. Därför har staden nu bildat en aktivistgrupp. I går ordnade aktivistgruppen ett första evenemang, där invånarna fick komma och plantera blomlökar i Centralparken i Pargas.

- Vi har funderat mycket på hur vi kan engagera och jobba tillsammans med Pargasborna och då kom det fram en tanke om en aktivisttjänsteman, som är lätt att ta kontakt med. Men sedan tänkte vi att det skulle vara bättre att bilda en grupp, säger kulturchef Fia Isaksson, som är aktivistgruppens ledare.

Viktigt att idéer går vidare

På stadens hemsida har man redan tidigare kunnat lämna in initiativ och idéer på hur staden kan utvecklas.

- Vi får ofta massor med idéer, men ibland går inte de här idéerna vidare. Det kan till exempel handla om att en avdelning tycker att det här hör till en annan avdelning och sen blir det här initiativet bortglömt, säger Isaksson.

Genom mera samarbete mellan stadens olika avdelningar vill man se till att projektet diskuteras och att man hittar rätt avdelning för att föra projektet vidare. Aktivistgruppen träffas en gång i månaden och går igenom de idéer och förslag som kommit in.

- Alla idéer kan inte förverkligas, men många kan förverkligas, säger Isaksson.

I den nya aktivistgruppen ingår förutom Isaksson, planläggningschef Heidi Saaristo-Levin, välfärdskoordinator Paula Sundqvist, kommunikationschef Anne-Maarit Itänen, grönserviceplanerare Daniel Falck, företagsutvecklare John Forsman, rektor för medborgarinstitutet Skärgårdens Kombi Cecilia Hindersson och informationssekreterare Viveca Smeds-Aalto.

Falck är en av dem som brukar få höra många av idéer av Pargasborna.

- Oftast handlar det träd som är i vägen eller önskemål att få mera blommor till parken. Många idéer är bra och jag tycker det är viktigt att göra något tillsammans med invånarna, säger Falck.

Fint initiativ av staden

Planteringar av blomlökar är en av de snabba åtgärder aktivistgruppen börjat med, eftersom det kommit önskemål att ha mera blommor i Centralparken. Ett tjugotal personer var på plats och planterade blomlökar och många välkomnar stadens initiativ.

- Jag tycker det är en bra idé, det är mycket trevligt att göra något tillsammans, säger Pargasbon Raija som har kommit till Centralparken med sitt barnbarn Armas.

- Jag tror att det är jätteviktigt med en sådan här grupp. Det finns mycket goda idéer som aldrig kommer fram till stadshuset, men här i parken kanske de kommer fram, säger Pargasbon Janne Gröning.

De som har idéer eller initiativ kan också kontakta medlemmarna i aktivistgruppen.

Läs också