Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Barkov och Lundell kan bli alla tiders finländska centerduo – men vad i fridens namn håller Nashville på med?

Aleksander Barkov i farten mot Nashville.
Då Aleksander Barkovs Florida mötte Nashville i januari 2019 var P.K. Subban ännu en del av laget. Frågan är om ens Juuse Saros kommer att vara kvar om några år. Aleksander Barkov i farten mot Nashville. Bild: All Over Press Aleksandr Barkov, Jr.

Florida Panthers tycks äntligen vara på väg i rätt riktning. Anton Lundell är precis den spelare klubben skulle välja och nu behöver HIFK-talangen inte vara lika rädd som Aleksander Barkov, skriver Yle Sportens Mattias Simonsen.

För första gången på riktigt länge känns det som att det finns en klar riktning i Florida Panthers.

Klubben kunde ha gjort som de elva lagen före dem i draften och valt en spelare med enorm offensiv potential – men valde att hålla huvudet kallt. Istället satte de pengarna på spelaren som redan nu är fem före klar att spela i NHL.

Anton Lundell kommer nämligen knappast att bli lika bra som Aleksander Barkov. Men det behöver Florida inte heller att han blir.

Istället behövde de en spelare som på sikt kan vara den som man litar på lika mycket som Barkov då det behövs som mest. Någon som kan axla ens några av Barkovs vansinnigt många minuter på isen – framför allt för att bidra med ett lugn i försvaret.

Aleksander Barkov fokuserar framåt.
Aleksander Barkov. Aleksander Barkov fokuserar framåt. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Aleksandr Barkov, Jr.

Och det är precis det som Anton Lundell gör. Han spelar redan nu i en stor roll i HIFK och det skulle inte förvåna mig det minsta om han tar steget in i Floridas NHL-trupp redan säsongen 2021/22.

Inte kanske genast som andrecenter, men tredjevalet på positionen kan han mer än sannolikt vara redan då.

Sällan har ett val känts så logiskt som nu.

Dessutom finns det inget som säger att Lundell skulle ha en så begränsad offensiv potential som scouterna verkade vara överens om. Vem vet? Kanske han blir en poängmaskin i framtiden? Det är ändå en 19-årig kille vi snackar om.

Den röda tråden som saknats

Det viktigaste är ändå att Florida verkar veta vad de gör. Det är något som saknats totalt i laget den senaste tiden. Då Aleksander Barkov draftades som tvåa av klubben var det en organisation i kaos.

Det kaoset har aldrig tagit slut. Visst har man haft stora namn som Barkov, Jonathan Huberdeau, Aaron Ekblad, Sergej Bobrovskij och Jevgenji Dadonov – men den röda tråden har saknats.

Vem fick något ut av att klubben skickade iväg publik- och omklädningsrumsfavoriten Vincent Trocheck i utbyte mot Erik Haula och några talanger – annat än då björneborgaren som fick axla en större roll i Panthers än i Carolina?

Att Dale Tallon fick kicken i augusti var det första och viktigaste steget mot att nå framgång igen. Att Panthers valde Lundell är ett hoppingivande tecken för alla fans.

Nashville valde en ... målvakt?

I övrigt gick den första omgången ungefär som väntat. Alexis Lafreniere skulle gå som etta och gjorde det också. Los Angeles kunde ha valt antingen Quinton Byfield eller Tim Stützle utan att sågas av fans eller media. De valde den kanadensiske centern och Ottawa fick den tyske talangen.

Men senare började det hända konstiga saker. Och då menar jag inte Jarmo Kekäläinens överraskningsdrag. Utan det som Nashville Predators gjorde strax innan Lundell fick höra sitt namn ropas av Florida.

Nashville valde nämligen att drafta årets målvaktsetta Jaroslav Askarov. SKA-keepern har jämförts med Carey Price och är grymt atletisk.

Jaroslav Askarov i farten.
Jaroslav Askarov. Jaroslav Askarov i farten. Bild: Stanislav Krasilnikov/TASS/All Over Press Yaroslav Askarov

Men vad i hela fridens namn gör han i en organisation som Nashville?

Pekka Rinne kommer att vara 38 då nästa säsong börjar och kommer sannolikt att agera backup till Juuse Saros. Men Saros är tydligen inte klubbens långsiktiga förstaval på positionen.

Varför, kan man fråga sig – av all orsak. Saros hade förvisso inget lyckat slutspel, men i grundserien var han stundvis bländande bra. Hans räddningsprocent landade på 91,4 – 18:e bäst i ligan bland alla målvakter som spelade minst 30 matcher. 2,7 insläppta mål per match var 19:e bäst.

Det i något som i praktiken var Saros första säsong med lika stort ansvar mellan stolparna som Rinne.

Juuse Saros och Pekka Rinne i Nashville.
Juuse Saros och Pekka Rinne. Juuse Saros och Pekka Rinne i Nashville. Bild: All Over Press Juuse Saros,Pekka Rinne

Med elftevalet i draften kunde Nashville istället ha valt att försöka värva offensiva spelare. Någon som kunde göra mål för dem. Anfallsspelet har varit Nashvilles akilleshäl ända sedan laget gick till Stanley Cup-final våren 2017. Egentligen var det problemet redan då.

Men istället valde klubben att drafta en målvakt, som sitter på ett kontrakt med ett KHL-lag fram till sommaren 2022.

Fram tills det har Saros tid att bevisa att de gjorde fel. Och vad händer om han gör det? Vad gör klubben om Saros visar sig vara en topp 10-målvakt i ligan? Då kan det kännas tungt då Lundell och resten av spelarna som valdes efter honom kommer på besök till ”Smashville”.

Dessutom hör Connor Ingram – Nashvilles tredjekeeper – till de bästa målvakterna i AHL. Det är förstås inget bevis på att Ingram kommer att bli en stjärna, men inte är det direkt en dålig nyhet heller.

Kekäläinen formstark som vanligt

Jarmo Kekäläinen förtjänar i sin tur än en gång en eloge för sin kylighet. Först shoppade han in Max Domi för ett milt sagt överkomligt pris och sen fick han en spelare i draften som enligt honom var en av de tio bästa tillgängliga spelarna.

Omsk-yttern Jegor Tjinakov är en spelare som vissa experter till och med ansåg att inte skulle väljas över huvudtaget i draften. Men på Columbus listor var han en av de absolut bästa spelarna överlag.

Tiden får förstås utvisa om han hade rätt, men det visade igen att det enda som spelar någon roll i draften är vad du själv tror om spelarna som väljs.

Experterna kommer att kalla det en flopp. Han kunde ju ha trejdat bakåt i ordningen och antagligen fått killen ändå – utöver några extra val i draften.

Men helt som Kekäläinen själv konstaterade då han mötte pressen efter draften:

– Varför chansa då killen man vill ha finns där?

Artikeln korrigerad kl. 12.17, Lundell är 19 år gammal, inte 18 som det tidigare stod.

Läs också