Hoppa till huvudinnehåll

Estland och Lettland kallar hem diplomater från Belarus

Demonstration i Minsk 4.10 2020
Demonstrationer har pågått i Belarus sedan presidentvalet 9 augusti. Över 10 000 människor har gripits. Demonstration i Minsk 4.10 2020 Bild: AFP / Lehtikuva Belarus,demonstrationer

Estland och Lettland meddelade under onsdagen att de kommer kalla hem sina diplomater från Belarus, på grund av den politiska kris som pågått sedan presidentvalet i början av augusti.

Belarus kallade hem sina egna diplomater från Vilnius och Warszawa förra veckan. Det här efter att EU infört sanktioner mot Belarus.

Belarus har uppmanat Polen och Litauen att minska på antalet diplomater som är stationerade i Minsk. Dessutom meddelade Belarus att landet drar tillbaka ackrediteringar som beviljats till utländska journalister.

Enligt Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu anser Estland att pressen som riktas mot Litauen och Polen är oberättigad och beklaglig.

- Som ett tecken på protest mot de val som Belarus har gjort har vi fattat ett beslut om att kalla hem våra diplomater, säger Reinsalu.

Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics skrev på Twitteratt landet fattar ett liknande beslut för att visa solidaritet med sina EU-kollegor.

De baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen har alla satt Lukasjenko och andra belarusiska myndighetspersoner på en lista över visumförbud.

Demonstrationerna har pågått sedan augusti

Demonstrationerna har pågått i Belarus efter presidentvalet i augusti. President Lukasjenko utropade sig till segrare i något som ses som ett fuskval.

Över 10 000 människor har gripits sedan valet den 9 augusti.

Både USA och EU har infört sanktioner mot de belarusiska myndigheterna. Varken EU:s eller USA:s sanktioner riktas direkt mot Lukasjenko.

Källa: AFP; STT

Läs också