Hoppa till huvudinnehåll

Hockeymammorna röstar motvilligt på Trump medan vinträffar ska locka kvinnor att rösta på Biden: "Kvinnor kommer se till att Trump inte återväljs"

Tvättföretagaren Cathie Ewing i Cleveland, Ohio.
Tveksam. Cathie Ewing är oroad över samhällsklimatet men vet ännu inte hur hon ska rösta i november. Tvättföretagaren Cathie Ewing i Cleveland, Ohio. Bild: YLE/Hans-Peter Dhuy Cleveland,Presidentvalet i USA 2020,Cathie Ewing

Slavic Village, Cleveland, Ohio.

Ett jämnt, hummande ljud fyller lokalen. Maskiner står radade i prydliga led tätt intill varandra.

- Det finns sextio tvättmaskiner och ungefär fyrtio torktumlare, berättar Cathie Ewing.

Ewing driver en tvättomat i Slavic Village, en liten arbetarförort med 20 000 invånare bara tio kilometer från Cleveland.

Hon är 63 år men ser yngre ut med sitt blåtonade hår och sin skarpa blick.

Platsen, som i tiderna fick sitt namn efter polska och tjeckiska invandrare, har inte haft det lätt.

Bolånekrisen år 2008 i USA slog ner hårdare i Slavic Village än någon annanstans i USA. Brottsstatistiken är långt ovanför genomsnittet och nästan varannan invånare lever under fattigdomsgränsen.

Jag har vandrat sextiotre år på jorden och inte sett något liknande. Mer våld, mer brottslighet och mer ohälsa. Det är sorgligt

Staden Cleveland är enligt statistik från myndigheten Census Bureau USA:s fattigaste stad.

Läget var kärvt redan innan coronapandemin slog ner.

- Jag har vandrat sextiotre år på jorden och inte sett något liknande. Mer våld, mer brottslighet och mer ohälsa. Det är sorgligt.

Företagaren Cathie Ewing i Cleveland står bredvid en brevbärare.
Cathie Ewing (t.v) driver en tvättomat i utkanterna av Cleveland. Företagaren Cathie Ewing i Cleveland står bredvid en brevbärare. Bild: YLE/Ville Hupa Tvättomat,Cleveland,Cathie Ewing

Några kunder kommer in i lokalen bärande på tvätthögar. Ewing hälsar igenkännande. En kvinnlig brevbärare hämtar dagens post.

Ewing säger att hon gjort sitt bästa för att skydda sig själv och sina kunder under pandemin.

- Allt jag kan göra är att skydda mitt företag och mig själv och se till att kunderna har rena händer när de kommer hit.

Ewing säger att hon är demokrat och att hon utan tvekan kommer att rösta i presidentvalet. Hon lutar åt att rösta på Joe Biden, men tvekar. Varken Biden eller Donald Trump väcker entusiasm.

Tvättomat i en förort nära Cleveland.
Ewing försöker skydda sig själv och sina kunder under pandemin. Tvättomat i en förort nära Cleveland. Bild: YLE/Hans-Peter Dhuy Cleveland,Tvättomat

- Om jag är entusiastisk inför valet? Nej. Jag är rädd för att jag inte vet vad som kommer att hända efter valet.

- Jag önskar att det fanns en annan kandidat att rösta på. Jag vill inte att saker och ting ska fortsätta som nu men man vet ju inte vad som sker om det blir en förändring. Vi kan inte anklaga Trump för allt.

Opinionsmätningarna talar ett tydligt språk: Joe Biden har ett jätteförsprång bland kvinnliga väljare

Väljare som Cathie Ewing kan komma att avgöra presidentvalet.

Kvinnor i de viktigaste vågmästardelstaterna, dit Ohio numera beräknas, anses ha en nyckelroll i november. I särskilt viktig position är de så kallade förortskvinnorna, en grupp som ledde demokraterna fram till segrar i mellanårsvalet 2018.

Stödet från kvinnliga väljare är en av de största orsakerna till Joe Bidens gallupledning över Trump.

Biden puhuu osoittaen sormillaan ylöspäin. Hänellä on tummansininen puku. Taustalla näkyy Bidenin kannattajia.
Bidens försprång bland kvinnliga väljare i opinionsmätningarna är större än vad Hillary Clinton någonsin kom upp till i valet för fyra år sedan. Biden puhuu osoittaen sormillaan ylöspäin. Hänellä on tummansininen puku. Taustalla näkyy Bidenin kannattajia. Bild: Image Press / BACKGRID / All Over Press Joe Biden,USA,Presidentvalet i USA 2020,Demokratiska partiet i USA

Biden hade enligt vissa mätningar öppnat upp ett försprång på över 20 procentenheter bland kvinnliga väljare i slutet av september. Stödet är större än vad Hillary Clinton någonsin hade i valrörelsen för fyra år sedan.

Kvinnor röstar också flitigare än män, och de flesta röstar demokratiskt. Särskilt svarta kvinnor röstar betydligt oftare än svarta män.

Ewing tycker det är viktigt att rösta och litar på att högre makter tar hand om resten.

- Jag tror att mannen där uppe vet vad som är bäst. Men alla borde rösta.

Demokratisk aktivist: "Allt fler kvinnor inser hur mycket som nu står på spel"

Tvåbarnsmamman Katie Paris är hängiven demokrat och jobbade flera år som politiskt konsult Washington DC. För åtta år sedan flyttade hon till en välbärgad förort i Cleveland i Ohio.

Ett mer förmånligt boende och ett mindre hektiskt liv för familjen lockade.

- Min man kommer härifrån. Här finns mer plats, folk är vänliga, barnen har mer utrymme att leka, beskriver hon fördelarna.

Gräsrotsaktivisten och demokraten Katie Paris i Cleveland.
Hängiven demokrat. Katie Paris bytte storstadslivet i Washington DC mot en förortstillvaro i Ohio. Nu jobbar hon för att få kvinnliga väljare att rösta på Joe Biden. Gräsrotsaktivisten och demokraten Katie Paris i Cleveland. Bild: YLE/Hans-Peter Dhuy Cleveland,Presidentvalet i USA 2020,Katie Paris

Efter mellanårsvalet 2018 grundade Paris gräsrotsorganisationen Red, Blue and Wine. Gruppens mål är att mobilisera kvinnliga väljare i Ohios förorter och få dem att rösta på demokraterna och Joe Biden.

- Många politiska förståsigpåare hade avskrivit Ohio som en republikansk delstat där demokrater inte längre kan vinna. Det tyckte jag var ett misstag, beskriver hon.

Kvinnor i förorten håller ihop när tiderna är tuffa, säger Paris.

- Vi bjuder en vän över för ett glas vin och diskuterar igenom allt.

"Många trodde inte på att Trump skulle vinna för fyra år sedan"

I presidentvalet 2016 röstade många kvinnor på Donald Trump, särskilt i Ohio.

Trump vann en knapp majoritet av vita kvinnors röster. Han vann med bred marginal i delstaten, tack vare ett starkt stöd särskilt från manliga arbetarklassväljare, som tog till sig Trumps budskap om att att blåsa nytt liv i den inhemska tillverkningsindustrin.

Men valet var också en väckarklocka för många kvinnor och nu har vinden vänt, menar Paris.

- Många trodde inte på att Trump skulle vinna för fyra år sedan. Men allt fler kvinnor inser nu hur mycket som står på spel. Vi genomlever en global pandemi, skolor har stängt och George Floyds död har öppnat ögonen för problem som många av oss känt till men inte konfronterats med på ett så brutalt sätt.

Trumps misslyckade coronahantering har öppnat ögonen hos många, tror Paris.

- Vi har ett läge där vi inte bara vill återgå till det normala utan också försonas som ett land. Joe Biden representerar ett lugn. Han kan ena landet, lyder Paris valtes.

Demokratiska gräsrotsaktivistsen Katie Paris.
Hälsovårdsfrågor och coronakrisen är två orsaker som kommer att få kvinnor att rösta på Joe Biden, tror Katie Paris. Demokratiska gräsrotsaktivistsen Katie Paris. Bild: YLE/Hans-Peter Dhuy Presidentvalet i USA 2020,Demokratiska partiet i USA,Katie Paris

Vinner Biden i Ohio, så är han nära att bli nästa president i ett historiskt perspektiv. Ingen republikansk kandidat har vunnit ett presidentval utan att vinna de 18 elektorsrösterna som en seger i Ohio medför. Trump har satsat hårt på den traditionella industridelstaten också i årets valrörelse. Han har besökt Ohio flera gånger under sin presidentperiod, medan Biden hittills knappt satt sin fot i delstaten.

- Jag tror att kvinnor, inte bara i förorterna utan runtom i USA, kommer att se till att Trump inte återväljs.

Hockeymammorna ogillar Trump som person men tänker ändå rösta på honom: "Jag önskar det fanns andra kandidater att välja emellan"

Det är tidig kväll när bilar kurvar in på parkeringsområdet utanför ishallen i en av de västra förorterna till Cleveland.

Juniorhockeyträningen ska börja. I ishallens café, med utsikt över två de rinkarna, sitter tre kvinnor.

Angie Forsythe, Brandi Rucinski och Nikki Sesko är hockeymammor som kör sina barn till träning flera gånger i veckan.

Hockeymammor i Cleveland.
Hockeymammorna Angie Forsythe (längst t.v), Brandi Rucinski och Nikki Sekko tänker rösta på Donald Trump. Motvilligt. Hockeymammor i Cleveland. Bild: YLe/Hans-Peter Dhuy Cleveland,Nikki Sekko

Presidentvalet intresserar, men väcker föga entusiasm. Rucinski såg bitar av den första tv-debatten mellan Joe Biden och Donald Trump några dagar tidigare och gillade inte det hon såg.

- Jag orkade inte se igenom hela debatten. Det var deprimerande.

Rucinski berättar att klassläraren till hennes son hade lovat att diskutera debatten med eleverna dagen efter. Men efter debatten hade läraren ändrat sig.

- Det var kanske lika så bra, skrattar Sesko som står bredvid.

Joe Biden och Donald Trump debatterar under sin första valdebatt i presidentvalet 2020 i USA.
Presidentvalsdebatten i Cleveland mellan Biden och Trump var en föga upplyftande tillställning, verkar de flesta eniga om. Joe Biden och Donald Trump debatterar under sin första valdebatt i presidentvalet 2020 i USA. Bild: EPA-EFE/All Over Press Presidentvalet i USA 2020,Donald Trump,debatt,Valdebatt,valdebatt,Joe Biden,presidentval,USA

Alla tre tänker ändå rösta i valet. Forsythe och Rucinski säger att de kommer att rösta på Trump, eftersom de motsätter sig abort. Forsythe nämner också skattepolitiken som en orsak. Sesko tvekar ännu, men säger att hon lutar åt att också rösta på den sittande presidenten.

Ingen av kvinnorna ser coronapandemin som en viktig valfråga.

Jag önskar det fanns bättre alternativ att välja emellan. Man vill ha en ledare som uppträder med respekt. Det gäller att strunta i all negativitet och fokusera på substansfrågorna

- Jag kommer motvilligt att rösta på Trump, säger Forsythe och Rucinski nickar.

Varför motvilligt?

- Jag respekterar inte honom som person och gillar inte hans beteende. Det är pinsamt att ha honom som president.

- Jag önskar det fanns bättre alternativ att välja emellan. Man vill ha en ledare som uppträder med respekt. Det gäller att strunta i all negativitet och fokusera på substansfrågorna, resonerar Rucinski.

Är det något som kunde få er att rösta på Joe Biden?

- Jag tror inte att något får mig att ändra åsikt så här tätt inpå valet. Och jag är osäker på om Biden är fullt okej mentalt, säger Forsythe. Både Rucinski och Sesko skrattar och nickar instämmande.

- Båda två är gamla jämfört med kandidater vi sett i tidigare val. Det borde ju inte spela en roll, men det gör det förstås. Hur ser deras hälsa ut egentligen? De är inte längre 50 eller 60 år och de kandiderar till ett fysiskt och mentalt stressigt jobb, säger Rucinski.

Förhandsröstningen i Ohio inleddes på tisdagen den 6 oktober.

Samtliga kvinnor i texten intervjuades innan beskedet om president Donald Trumps coronasmitta offentliggjordes.

Lyssna på serien USA och Trump - mot valet 2020 om viktiga teman inför valet i november

Läs också