Hoppa till huvudinnehåll

Inneluftsproblem i Haddom skola - flyttar till baracker i centrum

bild på baracker
Barackerna i Lovisa centrum kommer i användning igen. Arkivbild. bild på baracker Bild: Sandra Crawford/Yle Skola,Lovisa,baracker

Från och med torsdag morgon flyttar Haddom skola tillfälligt in i de tomma barackerna på Gamla Strand i Lovisa centrum.

Det här eftersom en del av undervisningspersonalen fått symtom som tyder på inneluftsproblem.

- Det har gjorts små fixningar i fastigheten och de har inte hjälpt. Där är ett klassrum som inte har kunnat användas på ett tag nu på hösten, säger utbildningschef Timo Tenhunen.

Nu ska fastigheten undersökas ytterligare och problemen åtgärdas.

- Där gjordes undersökningar och det bestämdes att vi ska göra tilläggsgranskningar och kanske kolla lite vad det finns i byggnadens innanmäte. Därför bedömde vi att det är bättre att flytta ut nu genast och kunna ha hela lärargänget på jobb, säger Tenhunen.

Hur länge skolan håller till i barackerna är svårt att säga i det här skedet, men Tenhunen tror det handlar om minst en eller två månader.

Snabbt beslut

Barackerna skolan flyttar till är i stadens ägo och har tidigare använts av Lovisavikens skola och Lovisa Gymnasium.

- Lokalerna är rymliga, så där kan vi nog tillämpa samma coronarestriktioner som vi hade i Haddom. Eleverna kommer att äta i den forna matsalen och där finns furstligt med utrymme. Jag ser ingen risk med corona ur utrymmessynvinkel, säger Tenhunen.

haddom skola i lovisa
Haddom skola töms för en tid. Arkivbild. haddom skola i lovisa Bild: YLE/Stefan Härus byggnader,haddom skola

Beslutet om flytten togs med snabb tidtabell. Föräldrarna fick veta om saken på onsdagen. De hade redan tidigare informerats om att ett klassrum tagits ur bruk.

Alla Haddomelever får skolskjuts in till centrum. Eftermiddagsverksamheten ordnas också i barackerna. Personal som jobbar med städning och matservice flyttar med skolan till barackerna.

Skolan har 38 elever och 4 medlemmar i personalen samt tim- och ämneslärare.

Läs också