Hoppa till huvudinnehåll

Över 40 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt – överläkare uppmanar Vasaborna att stanna hemma under höstlovet

Man i grå tröja och glasögon talar i en mikrofon.
Heikki Kaukoranta är nöjd med Vasabornas insatser hittills under coronakrisen. Man i grå tröja och glasögon talar i en mikrofon. Bild: Anna Wikman / Yle överläkare

De nya fallen hänger samman med smittkedjor som är kända sedan tidigare. Inför höstlovet avråder Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta invånarna från att resa bort.

På tisdagen konstaterades 43 nya fall av covid-19 i Vasa sjukvårdsdistrikt. Den första informationen som kom från sjukvårdsdistriktet talade om 41 fall, men enligt Kaukoranta har ytterligare två fall bekräftats utifrån.

Antalet nya fall är lägre än de två senaste dagarna, men Kaukoranta är ändå orolig.

– Vi har sett fall på sådana platser som vi inte önskade.

Sådana platser är till exempel gym, restauranger och skolor. Coronafall på de här platserna ökar enligt Kaukoranta risken för att fler personer exponeras för smittan.

– Vi måste bara hålla tummarna, säger Kaukoranta.

Cyklar i en cykelställning utanför ett sjukhus.
Under gårdagen togs närmare 600 coronatester i sjukvårdsdistriktet. Cyklar i en cykelställning utanför ett sjukhus. Bild: Jarkko Heikkinen / Yle Vasa centralsjukhus,Coronatestning,coronatest

Enligt Kaukoranta följer de nya fallen samma mönster som tidigare. Det handlar främst om unga människor, och smittan kan spåras till studentfester eller nattklubbar i Vasa.

I nuläget har alla smittade lindriga symptom eller inga symptom alls.

– Alla våra patienter är i så pass bra skick att de kan vårdas hemma, säger Kaukoranta.

Nöjd med Vasabornas insatser hittills

Inför höstlovet nästa vecka har Kaukoranta en klar uppmaning till Vasaborna:

– Stanna hemma. Nu är det inte tid att resa någonstans. Vi vill inte att övriga Finland får nya fall på grund av att Vasaborna reser runt och omedvetet sprider smittan vidare.

I stället uppmanar han invånarna att hitta på saker på den egna orten.

– Det finns gott om saker att göra. Vasa är en vacker stad, vi har till exempel fina vandringsleder.

Stanna hemma. Nu är det inte tid att resa någonstans.― Heikki Kaukoranta

Kaukoranta är nöjd med Vasabornas insatser hittills. På tisdagen besökte han en stor butik i Vasa och blev glad över vad han såg.

– Jag var väldigt nöjd att se att det under vårt besök bara fanns tio personer som inte använde munskydd. Jag är väldigt stolt över våra invånare. De har tagit den här epidemin på allvar och det hjälper oss i vårt arbete.

Smittspårningen kräver stora resurser

Enligt Kaukoranta har betydligt fler än tusen personer exponerats för smittan.

– Vi har 1 100 människor som redan är eller som ska sättas i karantän. Eftersom vi har haft så enormt många nya fall de senaste dagarna har det också varit ett enormt arbete att spåra smittan.

För att underlätta smittspårningen kommer man att omplacera personal från Korsnästågets hälsostation. Även från Gerby hälsostation förflyttar man personal till smittspårningen.

Smittspårningen kring coronan är högsta prioritet. Vi tar alla resurser vi bara kan i bruk för det ändamålet.― Heikki Kaukoranta

Skötar- och läkarmottagningarna på de här två hälsostationerna håller stängt till och med den 25 oktober.

– Vi har mindre och mindre kapacitet att ta hand om vanliga sjukdomar. Smittspårningen kring coronan är högsta prioritet. Vi tar alla resurser vi bara kan i bruk för det ändamålet, säger Kaukoranta.

Kaukoranta berättar att sjukvårdsdistriktet har lovat att bidra med resurser från andra håll i landskapet.

– Det erbjudandet har vi tagit emot med glädje.

För närvarande sysselsätter smittspårningen närmare tjugo personer.