Hoppa till huvudinnehåll

Tjugo frågor om coronakarantän – får jag jobba, ta bussen till stan eller bjuda hem en dejt?

Person med fjärrkontroll i handen ligger på en soffa.
När dagens BUU-klubben och Tv-nytt är slut och du redan har sett allt på Yle Arenan, då kan det bli långtråkigt att sitta i karantän. Håll ut! Person med fjärrkontroll i handen ligger på en soffa. Bild: Mostphotos/Maridav långtråkighet,fjärrkontroll,karantän

Var får jag röra mig och vem får jag träffa om jag har försatts i coronakarantän?

Om det finns risk för att du har utsatts för coronavirussmitta så kan du försättas i karantän, men vad det egentligen innebär kan vara oklart.

Om du är sjukisoleras du i hemmet eller på sjukhus. Om det finns orsak att misstänka att du är smittad eller att du har exponerats för smitta så kan du försättas i karantän.

Med karantän avses alltså att en frisk (eller åtminstone till synes frisk) person avskärmas från andra människor för säkerhets skull.

Vi reder ut några frågor som gäller dig om du är eller blir försatt i karantän.

Får jag gå till jobbet, skolan eller studierna?

Nej, du får inte röra dig bland folk. Om du kan sköta jobb på distans så ska du komma överens om det med din arbetsgivare. Även skola och studier kan eventuellt skötas på distans, läroinrättningen ger vidare direktiv om hur undervisningen ordnas.

Får jag ta bussen till stan?

Nej, du får inte röra dig bland folk. Om du är försatt i karantän får du inte använda kollektivtrafik. Det gäller buss, tåg, taxi och andra färdmedel.

Så jag tar bilen till stan?

Nej, du får inte röra dig bland folk. Du får inte gå till butiken eller köpcentret, du får inte besöka restauranger eller pubar, du ska hålla dig borta från idrottsanläggningar och föreningslokaler. Du får inte röra dig bland folk!

Men jag måste väl få handla mat?

Om det inte går att ordna på något annat sätt, till exempel genom att någon annan handlar eller butiken ordnar med hemleverans, så ska handlandet skötas så att det sker med så lite kontakt till andra människor som möjligt. Kom ihåg att använda munskydd! Enligt smittskyddslagen måste kommunen hjälpa till om du inte annars kan få mat. Hur kommunen sköter den uppgiften utreds från fall till fall.

Munskydd, måste jag?

THL rekommenderar att man använder munskydd i vilket fall som helst när man rör sig bland folk. Företagare och evenemangsarrangörer kan dessutom kräva att du använder munskydd. Undantaget är om du av någon orsak inte kan använda munskydd, till exempel astma kan vara ett hinder.

Hunden är kissnödig, måste jag lära den kissa på toalettstolen eller får jag gå ut med den?

Om det finns någon annan i hushållet som kan rasta hunden så ska den personen sköta det. Om det inte finns några alternativ och du är tvungen att rasta ditt husdjur själv så kan du göra det.

Jag har inget djur att rasta, måste jag hålla mig inomhus under hela den tid jag är i karantän?

Du får röra dig utomhus i närheten av ditt hem, men du måste hålla avstånd till andra människor.

Får jag ha gäster i mitt hem?

Nej. Du ska inte bjuda in vänner eller bekanta, inte ordna sammankomster eller ens låta någon komma till ditt hem och renovera eller serva luftvärmepumpen.

Men en dejt är väl okej?

Nej. Om du är i karantän är det inte läge för en träff, rendezvous, "Yle Arenan and chill" eller vad du brukar kallar det.

Jag har ett hälsotillstånd där jag är i behov av en hemvårdare, får inte ens vårdaren besöka mig när jag är i karantän?

Personer som jobbar inom vården och kommer till dig för att sköta dig får besöka dig. Kom ihåg att de måste få veta om din karantän eller eventuell smitta på förhand!

Hur ska jag umgås med personer som bor i samma bostad
Du får umgås med människor som bor i ditt hushåll, men även i hemmet kan det vara bra att hålla lite avstånd till varandra.

Jag bor i samma hushåll som en person i en riskgrupp, innebär det några särskilda åtgärder?

I sådana fall kan det finnas skäl att ordna med karantän någon annanstans än i hemmet. Det kan hända att du insjuknar och för smittan vidare innan du har hunnit söka vård eller ens insett att du är sjuk.

Jag är frisk, varför har jag försatts i karantän?

I vissa fall kan personer som har exponerats för smitta eller misstänks ha smittats försättas i karantän. Orsaken är att man kan bära på smittan och sprida den utan att veta om det. Det kan hända efter att man har haft kontakt med en smittad eller efter en resa.

En person i mitt hushåll är i karantän, varför är inte jag det?

Det beror förmodligen på att den andra personen inte har uppvisat symptom och du har inte utsatts för smitta. Att en person i hushållet försätts i karantän betyder inte att alla i samma hushåll blir det. Om den som är i karantän insjuknar förändras läget.

Vad händer om jag går miste om inkomster på grund av karantän?

Den som måste vara borta från jobbet eller tar hand om ett barn som är under 16 år kan ha rätt att få dagpenning av FPA. Om du kan jobba på distans så har du inte rätt till dagpenning.

Hur länge måste jag vara i karantän?

Fjorton dagar i vanliga fall. Från och med den 12 oktober förkortas tiden till tio dagar.

Måste jag verkligen stanna i karantän i fjorton/tio dagar?

Om du är försatt i obligatorisk karantän, då är svaret "ja".

Om du är i frivillig karantän är det inget tvång. Man får förstås använda sunt förnuft.

Efter resor till vissa länder rekommenderas karantän, men den kan förkortas om man låter coronatesta sig.

Jag känner mig lite krasslig, men eftersom jag redan är i karantän så behöver jag väl inte göra något särskilt?

Testa dig! Om du uppvisar symptom som kan tyda på coronavirussmitta så ska du genast boka tid till coronatest. Det gäller även vid lindriga symptom. Fortsätt hålla dig i borta från folk.

Vad händer om testet är positivt?

Du isoleras endera i ditt hem eller på sjukhus. Då ska du ha så lite kontakt som möjligt med andra människor, det gäller även personer som bor i samma hushåll. Det kan till och med innebära att du inte vistas i samma rum som de andra i bostaden.

Något annat jag borde tänka på om jag är i karantän eller isolerad?

Var noggrann med hygienen, kom ihåg att städa, hosta eller nys i armvecket. Om du av någon orsak är absolut tvungen att ha fysisk kontakt med någon utanför ditt eget hushåll ska du berätta att du är i karantän eller isolerad.

Källor: THL, Mehiläinen, FPA, Helsingfors stad, Smittskyddslagen