Hoppa till huvudinnehåll

Trump stoppar förhandlingarna om ett nytt stimulanspaket för USA:s coronadrabbade ekonomi

USA:s president Donald Trump
Förhandlingarna om ett stödpaket avbröts i natt efter ett beslut från president Trump USA:s president Donald Trump Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

USA:s president Donald Trump har avbrutit förhandlingarna om ett massivt coronastimulanspaket för den amerikanska ekonomin.

Trump meddelade att samtalen med kongressen inte kommer att återupptas före valet i november.

Förhandlingarna mellan representanthusets talman Nancy Pelosi och finansminister Steven Mnuchin inleddes i redan i juli men de har löpt trögt.

Paketet ska hjälpa USA:s ekonomi på fötter och innehåller bland annat stöd till arbetslösa och krisdrabbade delstater.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden anklagar Trump för att ha vänt ryggen åt det amerikanska folket.

– Han vände ryggen åt varje arbetare som ännu inte fått sitt jobb tillbaka. Han vände ryggen åt alla familjer som har svårt att betala sin hyra, få mat bordet och ta hand om sina barn, säger Biden i ett uttalande.

Anklagar Pelosi

Trump, som själv vårdas för covid-19, anklagar i sin tur demokraterna för att inte förhandla på allvar.

– De vill bara ta hand om brottsdrabbade städer och delstater där demokraterna har misslyckats. De var aldrig ute efter att hjälpa arbetarna, och de kommer aldrig att vara det.

Trumps beslut att avbryta förhandlingarna är riskabelt för presidenten. Stödpaketet kunde ha blåst liv i ekonomin och stärkt börskurserna.

Det hade gett Trump möjligheten att stärka sitt budskap om att han är den enda presidenten som klarar av att sköta den amerikanska ekonomin. Nu faller i stället börsen efter nyheten om att stimulansåtgärderna uteblir.

Men det är inte heller goda nyheter för Pelosi som drivit en hård förhandlingstaktik i samtalen. Nu har hon inget att visa upp till sina väljare och partimedlemmar.

De misslyckade förhandlingarna är också ännu ett bevis på att republikanerna och demokraterna inte längre klarar av att nå kompromisser – ens under verkligt allvarliga kriser.

Källor: Reuters, BBC, STT

Läs också