Hoppa till huvudinnehåll

USA: Mike Pence och Kamala Harris möts i tv-debatt i natt – en kristen konservativ mot en multietnisk liberal

Natten till torsdag blir det stor tv-debatt mellan de amerikanska vicepresidentkandidaterna Mike Pence och Kamala Harris. Båda ses som potentiella framtida presidenter i USA.

Vi sänder debatten på Yle Arenan med start klockan 03.55 på torsdagsmorgonen.

Mike Pence – demokraten som blev republikan

Mike Pence står bakom ett podium och håller höger näve lyft.
Mike Pence talar till supportrar i New Hampshire i mitten av september. Mike Pence står bakom ett podium och håller höger näve lyft. Bild: EPA-EFE/CJ GUNTHER USA,Mike Pence

Mike Pence är urtypen för den vita, konservativa mannen från Mellanvästern, men inte helt till fullo.

Under sin uppväxt i en liberalt tänkande katolsk familj i Indiana stödde han demokraterna, beundrade John F. Kennedy och Martin Luther King och röstade på demokraten Jimmy Carter i presidentvalet 1980.

Under ungdomen blev han djupt kristen efter att ha varit på en musikfestival för kristen musik och under sina juridikstudier övergick han till att stöda republikanerna.

I en intervju 2010 deklarerade han att han är kristen, konservativ och republikan – i den ordningen.

Fakta: Mike Pence

 • Född 1959 i Columbus i Indiana (är 61 år vid presidentvalet i november).
 • Tillhör Republikanska partiet.
 • Föräldrarna var katolska företagare som drev bensinmackar.
 • Gift med skolläraren Karen Pence.
 • Var demokrat under uppväxttiden, men blev republikan under studietiden.
 • Juris doktor från Indiana University 1986.
 • Jurist, politisk aktivist, radio- och tv-värd 1986-2001.
 • Ledamot av representanthuset för Indiana 2001-2013.
 • Indianas guvernör 2013-2017.
 • USA:s vicepresident under Donald Trump från 2017.

Pence har varit trogen sina kristna konservativa värderingar under hela sin politiska karriär och ibland trotsat sitt parti om han ansett att republikanernas strategi varit alltför liberal.

Han är bland annat abortmotståndare, ogillar stamcellsforskning och motarbetar jämställdhet i hbtq-frågor. Han vill också liksom president Donald Trump hålla invandringen i strama tyglar.

Vicepresident Mike Pence står med armarna i kors och tittar på hur man bygger staket längs gränsen mot Mexico.
Mike Pence kontrollerar ett staketbygge vid USA:s gräns mot Mexico. Vicepresident Mike Pence står med armarna i kors och tittar på hur man bygger staket längs gränsen mot Mexico. Bild: EPA-EFE/JUAN BARAK USA,Mexico,Mike Pence,Mexicali

Han har också väckt uppmärksamhet med en personlig regel om att aldrig äta middag på tu man hand med en annan kvinna än sin hustru.

Under presidentvalskampanjen 2016 höll han sig mest i bakgrunden och höll låg profil då Donald Trump var föremål för upprepade skandaler.

Vicepresident Mike Pence står bakom president Donald Trump.med Vita husets trädgård i bakgrunden.
Mike Pence (t.h.) har mest varit trogen sin roll som president Donald Trumps (t.v.) vapendragare. Vicepresident Mike Pence står bakom president Donald Trump.med Vita husets trädgård i bakgrunden. Bild: Mandel Ngan/AFP/Lehtikuva USA,Donald Trump,Mike Pence

På grund av att den 74-åriga Trump drabbats av coronaviruset och uppgifterna om hans hälsa varit motstridiga har Pence blivit föremål för spekulationer om att han kan bli Trumps efterträdare.

Som vicepresident har han i allmänhet stött sin president, men inte alltid. Han protesterade bland annat då Trump införde ett inreseförbud för muslimer.

Pence har också i motsats till Trump ansett att USA drar nytta av frihandel och globalisering.

Han har ofta tagit klarare ställning i utrikespolitiska frågor än Trump och kritiserat Kina, Turkiet och Ryssland i hårda ordalag. Trump har ofta talat beundrande om de här ländernas ledare.

Mike Pence är en klart uttalad Israelvän och motsätter sig att palestinierna får en egen stat.

Kamala Harris – multietnisk och progressiv

En storskrattande Kamal Harris rusar framåt mot väntande supportrar.
Kamala Harris hälsar supportrar i Milwaukee i Wisconsin i början av september. En storskrattande Kamal Harris rusar framåt mot väntande supportrar. Bild: Scott Olson/AFP/Lehtikuva USA,Kamala Harris

Kamala Harris har varit i fokus för mediernas intresse sedan hon utsågs till vicepresidentkandidat av Joe Biden.

Inte bara för att hon har en etniskt blandad bakgrund, utan även för att många ser henne som demokraternas presidentkandidat 2024.

Den 77-åriga Biden har antytt att han bara sitter en period ifall han väljs till president.

Harris kommer från Kalifornien, som de senaste årtiondena setts som en progressiv trendsättare i amerikansk politik.

Demonstranter står utanför en ingång till universitetsområdet i Berkeley och håller upp ett plakat med tiotals svarta ansikten och texten "Stoppa mord utförda av polisen".
Universitetscampuset i Berkeley i Kalifornien har länge ansetts vara ett starkt fäste för vänsteråsikter. Här demonstrerade studenter mot polisvåld och till stöd för Black Lives Matter-rörelsen 2015. Demonstranter står utanför en ingång till universitetsområdet i Berkeley och håller upp ett plakat med tiotals svarta ansikten och texten "Stoppa mord utförda av polisen". Bild: EPA/JOHN G. MABANGLO USA,Kalifornien,Berkeley,University of California, Berkeley,demonstrationer

Delstaten var fram till 1990-talet en klart konservativ bastion som odlade upp presidenter som Richard Nixon och Ronald Reagan, men efter det har republikanerna varit på tillbakagång.

Till skillnad från Joe Biden tillhör Harris en yngre generation i Kalifornien som inte nödvändigtvis anser att konservatismen är en amerikansk norm.

Fakta: Kamala Harris

 • Född 1964 i Oakland i Kalifornien (är 56 år vid presidentvalet i november).
 • Tillhör Demokratiska partiet.
 • Modern invandrad från Indien, fadern från Jamaica – bägge forskare med doktorsgrad.
 • Gift med juristen Douglas Emhoff som har judisk börd.
 • Juris doktor från University of California 1989.
 • Olika åklagartjänster i San Francisco-området 1990–2004.
 • Distriktsåklagare i San Francisco 2004–2011.
 • Kaliforniens justitieminister (Attorney General) 2011–2017.
 • En av Kaliforniens två senatorer sedan 2017.
 • Uppställd som Joe Bidens vicepresidentkandidat i augusti 2020.

Hon växte upp i vänsterkretsar i Berkeley, som anses vara en av de mest liberala städerna i hela USA.

Pappan var professor i ekonomi med åsikter som hans kritiker stämplade som marxistiska. Mamman var cancerforskare och medborgarrättsaktivist.

Under sin karriär som jurist och åklagare var Kamala Harris i alla fall politiskt mera mot mitten och förespråkade traditionellt konservativa värderingar som hårdare tag mot brottslingar.

Senare som senator har hon igen gått mera vänsterut och stött Black Lives Matter-rörelsen och en tuffare klimatpolitik.

Senator Kamala Harris och guvernör Gavin Newsom står mitt i ett eldhärjat landskap med svarta munskydd på.
Harris (t.h.) har sagt att de förödande bränderna i Kalifornien är ett resultat av klimatförändringen. Här granskar hon ett brandhärjat samhälle tillsammans med Kaliforniens guvernör Gavin Newsom (t.v.). Senator Kamala Harris och guvernör Gavin Newsom står mitt i ett eldhärjat landskap med svarta munskydd på. Bild: Frederic J. Brown/AFP/Lehtikuva USA,Kalifornien,skogsbränder,Kamala Harris,Gavin Newsom

Kamala Harris anses allmänt vara en skicklig och vanligen påläst debattör, men som också fått kritik för att ibland vara otydlig. Bland annat har hennes utrikespolitiska ställningstaganden ofta varit svepande.

Hon har dock sagt att hon till skillnad från Donald Trump anser att det är i USA:s intresse att samarbeta med andra länder.

Hon har också gjort klart att hon stöder Israel och att hon vill återupprätta kärnavtalet för Iran.

Harris är en uttalad kritiker av Kina, men hon anser att Trumps handelskrig mot Kina slår tillbaka mot USA:s egna intressen.

Lyssna på serien USA och Trump - mot valet 2020 om viktiga teman inför valet i november


Källor: Yle, BBC, Politico, Fox News, Foreign Policy, Dagens Nyheter, NBC, Wikipedia, New York Times, Huffington Post.

Läs också