Hoppa till huvudinnehåll

Västnyländska ungdomsringen hoppades på mer ekonomiskt stöd – fick ett nej av Raseborgs stad

Skådespelare står i klädda 80-talskläder och dansar på en utomhusscen.
En orsak till att föreningens ekonomi lider är att Raseborgs sommarteater 2020 inte blev av på grund av coronakrisen. Skådespelare står i klädda 80-talskläder och dansar på en utomhusscen. Bild: Raseborgs sommarteater/Emilia Nyberg Raseborg,Västnyland,sommarteater

Västnyländska ungdomsringen får inget ekonomiskt stöd av Raseborgs stad nu.

Ungdomsringen befinner sig, som många kulturproducenter, i ekonomisk knipa på grund av coronapandemin.

I år fick de till exempel inga inkomster från Raseborgs sommarteater, som annars är en av de viktigaste inkomstkällorna.

Även andra evenemang har inhiberats med förlorade biljettintäkter som följd.

Därför har ringen nu vänt sig till Raseborgs stad och ansökt om 15 000 euro i bidrag.

Föreningen har dragit ner på allt den kan

Stadsstyrelsen avslog på måndagen (5.10) ansökan med motiveringen att föreningen redan på våren beviljats pengar.

Det här trots att beredningen var villig att bevilja dem 10 000 euro.

Västnyländska ungdomsringen har en fast anställd verksamhetsledare.

I sin ansökan säger föreningen att man skurit i alla kostnader man kan och att föreningen den här våren fallit mellan stolarna beträffande ansökningskriterier till bidragsgivare, då fokus under coronanpandemin bland annat legat på frilansande kulturarbetare.

Hyresfritt resten av året

VNUR fick i början av oktober (8.10) också besked av sin hyresvärd om hyresfritt för resten av året för sin del av Tryckeriteatern. VNUR är hyresgäst i huset tillsammans med Västra Nylands folkhögskola.

- Förhoppningen är att även andra bidragsgivare och sponsorer kunde tänka sig att stöda en av regionens största kulturaktörer under denna svåra period, uppger verksamhetsledaren Charlotta Eriksson vid VNUR.

Det är SKUI, Stiftelsen för kultur- och utbildningsinvesteringar, som äger Tryckeriteatern och fungerar som hyresvärd. SKUI ligger bakom planerna för det nya kulturhuset i Karis dit VNUR också kommer flytta.

Artikeln kompletterades 8.10.2020 vid 20.30 med stycket efter sista mellanrubriken om hyresfrihet och en kommentar av verksamhetsledaren.