Hoppa till huvudinnehåll

Borde inte Marcus Forss redan spela med herrlandslaget? U21-lotsen Malinen sätter ner foten: ”Is i magen nu”

Marcus Forss.
Marcus Forss. Bild: Lehtikuva Marcus Forss

Åbobördige Marcus Forss har kanske varit den formstarkaste finländska fotbollsspelaren i höst. Men ändå låter landslagskallelsen vänta på sig – åtminstone när det gäller A-landslaget.

Tre mål på sex matcher – men ändå får Marcus Forss nöja sig med att spela för U21-landslaget.

Inte ens då Jasse Tuominen åkte på en knäskada och Teemu Pukki tvingades stå över träningsmatchen mot Polen öppnades dörrarna.

– Det är inte något jag tänker på, säger Forss till Yle Urheilu på juniorlandslagets samling.

– Jag blev uttagen till U21-laget och det är här jag nu ska spela. Jag kom hit för att visa vad jag går för. Förhoppningsvis kan jag visa att jag är tillräckligt bra också för A-landslaget, fortsätter han.

"Kommer ännu att vara en viktig spelare för Finland"

Att Forss är med i U21-laget är inte vardagsmat. Anfallaren har flera gånger tackat nej till kallelsen och hänvisat till att klubblaget behöver honom.

Det har också lett till spekulationer om att Bollförbundet bestämt sig för att inte ge honom något gratis.

– Lite is i magen nu, säger U21-tränaren Juha Malinen.

– Marcus är i ett sådant skede att han nu visar vad han går för i U21-landslaget. Jag har ivrigt följt med hans takter under hösten. Han är en bra målskytt och kommer ännu att vara en viktig spelare för Finland. Han är på god väg, fortsätter han.

Juha Malinen.
Juha Malinen. Juha Malinen. Bild: Yle / Mattias Simonsen Juha Malinen

Visst, Forss är på god väg. Trots att han inte ännu knipit en plats som Brentfords startande forward så har han tagit vara på de lägen han fått.

Under säsongsinledningen har han stått för viktiga fullträffar i både Championship och den engelska ligacupen.

– Det betyder mycket för självförtroendet då man lyckas näta mot Premier League-lag och dessutom spela riktigt bra. Laget spelar också bra och då är det lätt att komma in och haka på, säger Forss.

– Men tävlingen om spelplatserna är hård. Samtidigt ser man nog att man belönas för lyckade insatser då man får chansen. Matchschemat är väldigt tätt den här säsongen, så jag borde nog få minuter, fortsätter han.

Marcus Forss firar med Luke Daniels.
Marcus Forss har haft orsak att le i Brentford. Marcus Forss firar med Luke Daniels. Bild: imago images/Focus Images/ All Over Press Marcus Forss

Den förra säsongen var Forss utlånad till AFC Wimbledon. Nu siktar han på en plats i startelvan i ett lag som har som mål att stiga till Premier League.

Ribban är alltså placerad väldigt högt.

– Det är höga ambitioner. Men jag vet att jag är nära den nivån som krävs för att kunna göra många mål och stiga upp till Premier League, säger han.