Hoppa till huvudinnehåll

Coronaläget: Stor andel av smittkedjorna i Vasa förblir oklara – regionala avspärrningar än så länge osannolika

Hittills har Finland klarat sig bättre än många andra europeiska länder under den andra vågen av coronaepidemin. Men det finns stora regionala skillnader och läget är oroväckande i Österbotten, Egentliga Finland och Nyland.

Veckans pressinfo om det aktuella coronaläget i Finland förde med sig bland annat information om regionala skillnader i Finland och statistik om hur mycket nattlivet påverkar smittspridningen.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Social- och hälsovårdsministeriet (SHM) informerade om läget.

Strategidirektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki (SHM), avdelningschef Tuija Kumpulainen (SHM) och direktör Mika Salminen (THL) närvarade under presskonferensen.

Mika Salminen kunde berätta att THL har fått in rapporter om 296 nya, bekräftade fall av coronavirussmitta. Siffran är ovanligt hög, men orsaken är att fallen är fördelade över flera dagar.

Nattlivet står för stor del av smittspridningen

Ett ämne som tangerades flera gånger under pressinfot var läget i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Som Svenska Yle har rapporterat tidigare har en stor del av de nya, bekräftade fallen från senaste helgen upptäckts bland unga vuxna i Vasa. Fallen härstammar från studiekretsar och spridningen lär ha skett i samband med fester.

Både Mika Salminen och Liisa-Maria Voipio-Pulkki vill understryka att det handlar om ett mänskligt misstag, det är beklagligt men sådant kan hända.

Att avskärma Vasa sjukvårdsdistrikt från resten av landet är ändå inte en trolig lösning, det skulle kräva omfattande lagarbete och det anses än så länge vara onödigt med tanke på att sjukvårdsdistriktet har skridit till snabba och effektiva åtgärder.

Hur det går med nattlivet är en annan sak.

Mika Salminen tar upp frågan och berättar att en internationell studie visar att smittspridningen skulle minska med 31 procent om nattklubbar och barer skulle stängas.

Svårigheter med att spåra smittkedjor

Det är inte bara Vasa sjukvårdsdistrikt som uppvisar oroväckande siffror. Läget har försämrats även i Nyland, Egentliga Finland, Birkaland, Egentliga Tavastland och Södra Österbotten.

Dessutom förblir över 80 procent av smittkedjorna i Nyland oklara, i Vasa sjukvårdsdistrikt gäller samma sak för nästan alla smittkedjor under de senaste två veckorna.

Det kan jämföras med att 60 procent av smittkedjorna i hela landet förblev oklara under förra veckan.

I våras fanns det farhågor om att hösten för med sig en andra våg och det har börjat besannas. Lyckligtvis har den andra vågen inte varit riktigt så kraftig som många trodde.

Behovet av sjukhusvård har ökat, men hittills har kapaciteten räckt till.

Uppskattning: Femfaldig smittspridning i våras jämfört med officiella siffror

Mika Salminen kunde ge lite ny information om smittspridningen i våras.

Undersökningar och uppskattningar ger skäl att tro att smittspridningen i själva verket var femfaldig jämfört med det bekräftade antalet fall.

Under våren var det svårt att få testningskapaciteten att räcka till. Kapaciteten är betydligt bättre nu under hösten.

Om man jämför smittspridningen i Finland med övriga Europa kan man se ett liknande mönster på de flesta håll. Det som skiljer är tiderna, vissa länder är före Finland, andra kommer efter.

Överlag har antalet fall i Europa ökat kraftigt men det sker i lite olika takt i olika länder.

I videon ovan kan du se infot med simultantolkning till svenska. Om du vill se infot utan tolkning så finns det också på Yle Arenan.

Svenska Yle direktrapporterade under infot, du kan läsa rapporteringen nedan: