Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – läget 8.10

En person utför ett coronatest på en patient som sitter i sin bil (endast bilen syns på bilden). Persoenn som utför testet har skyddsdräkt på sig.
En person utför ett coronatest på en patient som sitter i sin bil (endast bilen syns på bilden). Persoenn som utför testet har skyddsdräkt på sig. Bild: Silja Viitala / Yle oktober,2020,Messukeskus Helsinki,Helsingfors,Covid-19-provtagning,Coronatestning,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,provtagning,coronavirus disease,Drive-in,Mehiläinen Oy,andningsskydd,Visir,skyddskläder

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Torsdag 8 oktober: Villa Sandviken stänger tillfälligt

En person som tillhör handelslaget KPO:s restaurangpersonal har konstaterats vara smittad av coronaviruset. I och med det här har en del av den övriga personalen försatts i karantän och därför stängs restaurang Villa Sandviken i Vasa tillsvidare.

Om du har besökt Original Sokos Hotel Vaakunas frukost 2.10 kl. 6-10, Rosso lördag 3.10 kl. 11-15 eller Villa Sandviken lördag 3.10. kl. 15-20 och får symptom, ska du kontakta hälsomyndigheterna.

Torsdag 8 oktober: Hockeyåskådare smittad även i Närpes

En åskådare som besökte Närpes Kraft Hockeys senaste hemmamatch lördagen den 3 oktober har bekräftats ha smittats av coronaviruset.

Åskådaren uppvisade sympton den 6 oktober och har varit i karantän sedan dess.

Åskådaren bar munskydd under hela matchen, men andra åskådare som uppvisar symptom ska kontakta egen hälsovårdscentral.

Representationslaget har nu paus i de i gemensamma träningarna i två veckor framöver.

Torsdag 8 oktober: Vasaskolor övergår till distansstudier

Årskurserna 4-9 inom den grundläggande utbildningen i Vasa övergår till distansundervisning på grund av coronasituationen.

Årskursena 7-9 övergår till distansundervisning från och med måndagen den 12 oktober fram till söndagen den 25 oktober.

I årskursena 4-6 pågår distansundervisningen från och med måndagen den 12 oktober fram till måndagen den 19 oktober.

Efter dessa datum bedöms situationen på nytt.

Torsdag 8 oktober: Coronasmitta på Korsholms högstadium

En person som är anställd vid Korsholms högstadium har testat positivt för coronaviruset och därför övergår skolan till distansundervisning omedelbart.

Enligt bildningsdirektör Denice Westerback räknar man med att skolan ska återgå till närundervisning igen efter höstlovet den 19 oktober.

Det är bara högstadiet som övergår till distansundervisning. Kommunens övriga skolor fortsätter med närundervisning och alla skolskjutsar trafikerar.

Torsdag 8 oktober: Coronasmitta bland hockeypublik i Malax

En person som konstaterats smittad av covid-19 följde med Malax IF ishockeys matcher i division 2 och 3 lördagen den 3 oktober. Hen befann sig bland publiken i ishallen i Malax.

Personer som befunnit sig på ifrågavarande plats under den här tiden uppmanas följa med sin hälsa och vid symptom på förkylning eller magbesvär snabbt kontakta vården i sin hemkommun.

Torsdag 8 oktober: En ny webbsida om exponeringsplatser i Vasa

Inom hem- och anstaltsvården i Vasa stad hålls nu dag- och rekreationsverksamhet och motionstjänster stängda fram till den 31 oktober.

Vasa stad har nu också på sin webbsida skapat en lista med aktuell information om platser där man kan ha blivit exponerat av coronaviruset. Listan uppdateras regelbundet. Du hittar listan här.

Torsdag 8 oktober: Tre nya fall i Mellersta Österbotten

Ytterligare tre personer i Mellersta Österbotten har testat positivt för coronaviruset. Alla kan kopplas ihop med smittkedjor i Vasa.

De som kan ha exponerats för smitta är kontaktade och satta i karantän.

Vårdsamkommunen Soite meddelar att en person får vård för covid-19 på Mellersta Österbottens centralsjukhus.

Incidenstalet för Mellersta Österbotten är nu 28 smittade personer per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Torsdag 8.10: Hotell Waskia stänger i två veckor

För två veckor sedan meddelade hotellkedjan Scandic att man stänger hotell Waskia i Vasa efter att en coronasmittad person hade vistats i hotellets lokaler.

Nu berättar Johanna Uimonen, kommunikationschef på Scandic i Finland, att hotellet stänger på söndag 11 oktober och tidigast kommer att öppna den 26 oktober. Det här eftersom det inte finns tillräckligt med kunder.

Äventyrsbadet Tropiclandia som finns i hotellets lokaler stängde tidigare i veckan på grund av coronasmitta vilket ledde till många avbokningar över höstlovet säger Uimonen till Yle Österbotten.

Torsdag 8 oktober: Infektionsöverläkare: Rätt bra beredskap vid Vasa centralsjukhus om smittan sprids till den äldre befolkningen

Fortfarande är majoriteten av de smittade i Vasa i 20-års åldern och ingen behöver sjukhusvård för covi-19 just nu. Men om läget förändras anser Juha Salonen som är infektionsöverläkare vid Vasa centralsjukhus att sjukhuset är förberett.

- Om det blir många patienter i sjukhusvård har vi möjlighet att öppna en kohortavdelning för coronapatienter. Det har vi planerat redan för ett halvt år sedan.

På kohortavdelningen finns plats för omkring 20 coronapatienter som behöver sjukhusvård.

- Sen måste man också ställa in vissa operationer om epidemin blir riktigt svår i området.

Torsdag 8 oktober: Elev vid Keskuskoulu i Vasa smittad

En elev vid Keskuskoulu i Vasa har konstaterats smittad av coronaviruset.

Totalt 43 elever och åtta lärare har satts i karantän. För de övriga eleverna fortsätter skolgången som normalt.

Torsdag 8 oktober: 50 nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

På torsdagen meddelade Vasa sjukvårdsdistrikt att ytterligare 50 personer har testat positivt för coronaviruset inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Nu har 384 personer testat positivt för covid-19.

I Vasa är nu incidenstalet 356 smittade per 100 000 invånare, i hela distriktet är motsvarande siffra 168.

Under onsdagen togs 585 tester och totalt har 15 409 coronatester gjorts hittills.

Torsdag 8 oktober: Sju nya fall i Södra Österbotten

Sammanlagt har nu 119 personer testat positivt för corona inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Två av de nya fallen kan kopplas till studerandeevenemang i Vasa och Seinäjoki, de övriga har blivit smittade vid olika nöjestillställningar.

Många har exponerats för smitta och är satta i karantän. Dessutom har ett ishockeylag från Seinäjoki satts i karantän efter att de exponerats för smitta efter en match mot ett ishockeylag från Malax.

Södra Österbtottens sjukvårdsdistrikt skriver i sitt coronameddelande att smittosituationen i Vasa är sådan att de som besöker Vasa riskerar att exponeras för smitta.

På onsdagen togs 608 coronatester, totalt har 30 883 tester gjorts i Södra Österbotten.

Läs också