Hoppa till huvudinnehåll

FBI stoppade kidnappningsplan: Sex män misstänks för att ha planerat att kidnappa Michigans guvernör

Michiganin kuvernööri Gretchen Whitmer
Michigans guvernör Gretchen Whitmer. Michiganin kuvernööri Gretchen Whitmer Bild: Credit: Jim West / Alamy Stock Photo Michigan,Guvernör (Förenta Staterna)

13 män i delstaten Michigan i USA misstänks för att ha planerat en väpnad attack mot delstatens demokratledning, uppger FBI. Männen har koppling till en väpnad grupp.

Männen planerade ursprungligen att utföra en attack i delstatens huvudstad Lansing. I samband med attacken skulle de ta flera personer som gisslan.

Åtminstone sex av männen kom senare att rikta in sig på delstatens guvernör Gretchen Whitmer. De planerade att attackera Whitmers sommarbostad och sedan kidnappa henne. De åtalas nu i federal domstol.

Enligt dem har hon agerat grundlagsstridigt och borde ställas till svara för förräderi.

Männen övade inför tillslaget sedan början av sommaren, och de hade inskaffat vapen och sprängämnen till det ändamålet. Kidnappningensplanen var tänkt att förverkligas före det amerikanska presidentvalet 3.11.

FBI kom dem på spåren genom att infiltrera gruppen, och genom att hacka meddelanden på sociala medier där det pågick diskussioner om att störta delstatsregeringen.

De ska ha talat om att störta vissa företrädare för delstatsregeringen och rättsväsendet med våld. Tanken var att 200 personer skulle delta i attacken.

Ifall männen befinns skyldiga riskerar de livstids fängelse.

Coronarestriktioner upprör

Guvernör Whitmer är känd för att kritisera president Donald Trump.

Hon har dessutom kritiserats hårt efter att ha infört stränga coronarestriktioner i delstaten i försök att bromsa virusets framfart.

Restriktionerna har inte fallit i god jord hos alla, och i april pågick stora protester mot coronarestriktionerna i Lansing, och demonstrationerna riktades också delvis mot delstatens demokratstyre.

President Trump visade då sitt stöd till demonstranterna genom slagorden: Befria Michigan.

I maj försökte medlemmar av ytterhögern storma delstatsparlamentet.

Källor: Reuters, AP, New York Times