Hoppa till huvudinnehåll

Marimekkos samarbetsförhandlingar avslutades – åtminstone 20 personer får gå i Finland

Kuvassa on Marimekon liike Helsingin keskustassa elokuussa 2020.
Coronapandemin har drabbat Marimekko hårt. Kuvassa on Marimekon liike Helsingin keskustassa elokuussa 2020. Bild: Silja Viitala / Yle augusti,2020,Helsingfors,Marimekko,affärer,klädaffärer,konfektionsindustri,textil- och konfektionsindustri,Finsk formgivning,design,mode,Modedesign,modebranschen,Helsingfors centrum,Centralgatan (Helsingfors),ekonomi,Recession,Marimekko Unikko,COVID-19,coronavirus,coronavirus disease,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirusutbrottet i Europa 2020

Den finländska designjätten Marimekko vill spara 1,3 miljoner euro per år och 52 anställda i Finland berörs av de samarbetsförhandlingar som nu avslutats.

Åtminstone 20 av de 52 ska sägas upp, meddelar bolaget i ett pressmeddelande. De uppskattar att 32 personer kan erbjudas nya arbetsuppgifter.

Omorganiseringen kan enligt Marimekko leda till att man sparar drygt 1,3 miljoner euro varje år.

Samarbetsförhandlingarna drabbar också Marimekkos verksamhet i Skandinavien, Nordamerika och Australien.

– Jag är mycket ledsen över att de nödvändiga förändringarna betyder att vi måste skära ner på personalen, säger verkställande direktören Tiina Alahuhta-Kasko i pressmeddelandet.

Bakgrunden till samarbetsförhandlingarna är coronapandemin som drabbat bolaget hårt. Alahuhta-Kasko beskriver epidemin som den värsta krisen som drabbat bolaget på flera årtionden.