Hoppa till huvudinnehåll

Minister Pekonen till Uutissuomalainen: Inga läkemedel i matbutikerna

En apotekare fyller hyllorna med smärtstillande mediciner.
I december behandlar regeringen en lag som kan göra det lättare att grunda nya apotek. En apotekare fyller hyllorna med smärtstillande mediciner. Bild: Mikko Koski / Yle apotek,mediciner,smärtstillande medel,generiska läkemedel

Regeringen funderar nu på nya sätt att stävja de växande läkemedelskostnaderna, skriver tidningen Uutissuomalainen. Bland annat så att det i framtiden kan bli något lättare att öppna nya apotek.

Under förra regeringsperioden föreslog en del av politikerna att regleringen av läkemedel skulle bli friare, eftersom det här kunde hejda läkemedelskostnaderna från att öka ytterligare.

Men enligt social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen kommer vi alltså inte att se receptfria läkemedel såsom värkmedicin i matbutikerna inom någon snar framtid.

En lagändring kan ändå göra det något enklare att öppna nya apotek. Ändringen behandlas av riksdagen i december.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa 19. maaliskuuta.
Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa 19. maaliskuuta. Bild: Petteri Sopanen / Yle coronavirus,Statsrådet (Finland),Aino-Kaisa Pekonen,social- och hälsovårdsminister,Vänsterförbundet

Läkemedelsersättningarna kostar 1,5 miljarder euro per år

Läkemedelskostnaderna i Finland har ökat drastiskt under de senaste åren. Ifjol ersatte FPA läkemedel för mer än 1,5 miljarder euro.

Största delen av läkemedelsersättningarna kommer ändå från dyra läkemedel vars priser apoteken inte kan påverka.

Enligt en undersökning gjord av Apotekarförbundet skulle priset på receptbelagda läkemedel i medeltal sjunka med 4,3 procent om man ändrade på systemet för läkemedlelstaxan samt halverade apoteksskatten.

Minister Pekonen har tidigare sagt att den vanliga konsumentens läkemedelskostnader inte får stiga i och med förändringarna.