Hoppa till huvudinnehåll

Nästan tio års fängelse för narkotikatillslaget mot kemikalieförråd i Esbo - männen ville komma över 176 kilo kokain

Poliisiautoja Algol Chemicals Oyn pihassa.
Ungefär tio anställda var på jobb då intrånget gjordes. En person skadades lindrigt. Poliisiautoja Algol Chemicals Oyn pihassa. Bild: Matti Myller / Yle polisfordon,Polis

Tillslaget mot förrådet i Esbo i december 2019 gav fyra män omkring 10 års fängelse. Helsingfors tingsrätt valde att fria en femte åtalad man.

Männen hade rest från Danmark för att komma över en kokainlast som hade anlänt till hamnen i Nordsjö i Helsingfors från Brasilien via Rotterdam i Holland och transporterats till ett kemikalieförråd i Karamalmen i Esbo.

Över 176 kilogram kokain hade gömts i frakten, vilket enligt polisen är att betraktas som en historiskt stor mängd.

I gatuhandeln skulle drogerna vara värda över 25 miljoner euro.

Under intrånget i kemikalieförrådet hade två av männen hotat och slagit en man i huvudet med ett airsoftvapen som hade köpts enkom för tillslaget så att mannen fick skador i ansiktet, och hotat en annan man med samma vapen.

Gärningsmännen lyckades ändå inte med sitt uppsåt utan fick lämna kemikalieförrådet tomhänta. Senare hittade och beslagtog polisen 176 kilogram kokain i förrådet.

Efter det misslyckade rånförsöket körde männen i två bilar via ett köpcentrum och en småbåtshamn i Björnviken i Esbo till södra hamnen i Helsingfors för att hoppa på en båt som skulle ta dem ut ur landet.

Polisen grep männen i hamnen.

Långa straff

Männen är i 20–30-årsåldern och fyra av dem är bosatta i Danmark och en i Sverige.

En av männen, som beskrivs som gruppens ledare, dömdes av tingsrätten till 10 års fängelse för grovt narkotikabrott, misshandel och olaga hot.

En annan man dömdes till 9 år och 3 månader för grovt narkotikabrott och olaga hot.

Två män dömdes till 8 respektive 7 år och 6 månaders fängelsestraff för grovt narkotikabrott.

Dessutom döms en av männen att betala nästan 21 000 euro i skadestånd åt en av de målsägande männen som misshandlades och hotades under försöket och en annan att betala 18 000 euro i skadestånd åt den andra mannen som hotades.

En femte man friades av tingsrätten eftersom man inte kunde bevisa att han var delaktig i det grova narkotikabrottet. Dessutom lade åklagaren ner ett av åtalen mot honom.

De fem männen stod åtalade för grovt narkotika brott (i andra hand medhjälp till grovt narkotikabrott för två av männen).

Fyra åtalades dessutom för rånförsök (i andra hand misshandel eller olaga hot) och en för förberedelse till grovt rån.

Domen har inte ännu vunnit laga kraft.