Hoppa till huvudinnehåll

Novak Djokovic klar för semifinal men lider av krämpor – Rafael Nadal jagar sin trettonde seger i Franska öppna

Novak Djokovic klar för semifinal i Franska öppna.
Novak Djokovic klar för semifinal i Franska öppna. Novak Djokovic klar för semifinal i Franska öppna. Novak Đoković,Franska öppna

I tennisens Franska öppna har såväl herrsingeln som damsingeln nått semifinalskedet. På herrsidan kan det bli final mellan Rafael Nadal och Novak Djokovic, på damsidan blir det ett nytt namn i Grand Slam-final.

Den förstaseedade serben Novak Djokovic lyckades besegra spanjoren Pablo Carreno Busta med 3–1 i set trots att han klagade på armbågs- och nacksmärtor.

Djokovics segersiffror i kvartsfinalen skrevs 4–6, 6–2, 6–3, 6–4.

– Jag kände mig verkligen inte bra när jag kom ut på planen i dag. Men jag började känna mig bättre ju längre matchen led, sade Djokovic på turneringens webbplats.

I semifinalen möter den 17-faldige Grand Slam-vinnaren Greklands femteseedade Stefanos Tsitsipas som spelar semifinal i Grand Slam-sammanhang för andra gången. I sin kvartsfinal vann Tsitsipas över Rysslands Andrej Rublev med siffrorna 7–5, 6–2, 6–3.

– Jag är ju ännu med i turneringen så jag vill inte avslöja för mycket. Men jag känner mig okej, sade världsettan.

I det andra semifinalparet möts Spaniens Rafael Nadal och Argentinas Diego Schwartzman. Nadal jagar sitt 13:e mästerskap på Roland Garros medan Schwartzman för första gången under sin karriär är bland de fyra bästa i en Grand Slam-turnering.

Schwartzman slog Österrikes Dominic Thiem i en tight femsetare medan Nadal vann över italienaren Jannik Sinner i tre raka set.

Nadal är regerande mästare i Paris och har aldrig förlorat en match i semifinalskedet: oftast har han vunnit turneringen och de få gånger som han inte gjort det har han åkt ur turneringen tidigare.

Kvitova tillbaka i semifinal

Semifinalparen i damsingel är Nadia Podoroska mot Iga Swiatek och Sofia Kenin mot Petra Kvitova. Varken argentinaren Podoroska eller polacken Swiatek har tidigare spelat Grand Slam-final.

Det har däremot bägge damerna i det andra semifinalparet. Kenin är regerande mästare från Australiska öppna medan Kvitova har två Wimbledon-triumfer på sitt mästerskapsbälte.

Den 30-åriga tjeckiskan har aldrig segrat på Roland Garros och bara en gång tidigare nått semifinal – år 2012. Då var Nadia Podoroska fyllda 15 och Sofia Kenin 13 medan Iga Swiatek just hade fyllt elva.

– Jag är glad över att igen vara i semifinal efter åtta år, och nöjd över att ha presterat bättre i Grand Slam-turneringar under de senaste åren, sade Kvitova på turneringens webbplats.

I kvarten besegrade Podoroska Ukrainas tredjeseedade Elina Svitolina i två raka set och i två raka set vann också Swiatek över Italiens Martina Trevisan.

4-seedade Kenin slog sin landsmaninna Danielle Collins med 2–1 i set medan 7-seedade Kvitova inte hade några problem med Tysklands Laura Siegemund.