Hoppa till huvudinnehåll

Petter West kallar sig Svenskfinlands långsammaste låtskrivare – skrev på en låt under fem års tid

Petter West.
Petter West utmanar på Vegatoppen med låten Ta mig hem. Petter West. Bild: Privat Vegatoppen,Vegatoppens utmanare,musiktävlingar,musik,petter west

En artist som kallar sig “Svenskfinlands långsammaste låtskrivare” gör entré på musikscenen. Pianospelande, skönsjungande Petter West gör debut på Vegatoppen och utmanar med låten Ta mig hem.

Till vardags jobbar Petter West som webbutvecklare, men ägnar sin fritid åt pianospel och sång.

Piano började han med när han var 13 år gammal. Dessutom har han sjungit i kör i nästan ett decennium.

– Sen har jag gått ett år på musikfolkhögskola i Stockholm. Då tog jag sånglektioner, spelade in några låtar och fick testa på hur det är att satsa fullt ut på musiken, berättar West.

Det här är Petter West

  • Bor i Helsingfors
  • Har piano och sång som huvudverktyg för sitt musikskapande
  • Beskriver sin musik som singer-songwriter
  • Har studerat på musikfolkhögskola i Stockholm
  • Utmanar på Vegatoppen med låten Ta mig hem

Musiken som hobby

Även om en stor del av musikskapandet i dagens läge sker på dator, berättar West att jobbet som webbutvecklare är väldigt avskilt från musicerande, vilket han tycker är bra.

– Jag tycker det är skönt att kunna skilja på jobb och fritid.

Ibland får man höra om låtar som kommit till i duschen eller under en tågresa, men så är det inte i Wests fall. Han brukar titulera sig Svenskfinlands långsammaste låtskrivare.

– Jag tycker det beskriver ganska bra hurudan jag är. Musiken är en stor hobby för mig och jag skriver när jag får inspiration.

Kan ta flera år att skriva färdigt musiken

Det hör inte till ovanligheterna att det tar år att färdigställa en låt.

– Om vi tar Ta mig hem som exempel så tror jag att jag skrev den första texten för fem år sen. Låten var färdigskriven för två år sen och så spelade jag in den i våras.

West beskriver sin musik som singer-songwriter i grunden. Han förklarar att det är främst av praktiska skäl. Det är lätt när man bara har sig själv att ackompanjera.

– Men jag har nog visioner om att kunna spela med orkester eller producera med stort band.

Utmanar på Vegatoppen

Petter West utmanar nu på Vegatoppen med låten Ta mig hem. Låtens första andetag togs som sagt redan för fem år sen, då West började fila på texten.

– Jag fick idén till låten då jag var på väg hem från en väldigt dålig fest. Jag letade efter alternativ för att ta mig hem eftersom sista nattbussen hade gått. Jag insåg att ibland lönar det sig att ta en ny väg eller att testa ett annat spår.

Och visst lyckades West ta sig hem.

– Visst gjorde jag det, både bokstavligen, men också mentalt.

För tillfället är musiken en stor hobby vid sidan av jobbet för West och när det kommer ut mer musik återstår att se.

– Jag hoppas att folk gillar min musik och att jag får framföra den. Det skulle ge mig inspiration att skriva mer och förhoppningsvis lite snabbare än på fem år.

Röstningsartikeln hittar du högst upp på denna sida.

Läs också