Hoppa till huvudinnehåll

Yles partimätning: SDP fortfarande i topp - Sannfinländarna och Samlingspartiet kämpar om andra plats

Yles partimätning oktober 2020
Socialdemokraterna är med sina knappa 22 procent fortfarande landets största parti. Sannfinländarna håller andra platsen och verkar ha stabiliserat sig kring 19 procent. Samlingspartiet går in som trea med knappa 18 procent. Yles partimätning oktober 2020 opinionsundersökning

Socialdemokraterna är fortfarande landets största parti. SDP ligger med sina 21,8 procent på mer eller mindre samma nivå som i septembermätningen, men klart under formtoppen i juli.

Egentligen handlar det om en återgång till en normalnivå för Socialdemokraterna eftersom toppen i juli var påfallande hög.

- När stödet närmar sig 24 procent finns det bara en väg och det är nedåt, säger Tuomo Turja som är forskningsdirektör på Taloustutkimus som har gjort Yles partimätning. Stödet för SDP har om man tittar på en lite längre period stabiliserat sig någonstans mellan 21 och 22 procent.

Samlingspartiet kämpar med Sannfinländarna om andra plats

I Yles partimätning för september håller Sannfinländarna andra platsen och verkar ha stabiliserat sig kring 19 procent.

Sannfinländarna har legat på den här nivån i flera mätningar efter varandra.

Samlingspartiet har knappa 18 procent och kämpar med Sannfinländarna om andra platsen.

- Vi kan säga att vi har två väldigt jämnstarka oppositionspartier. Före nästa val kan vi knappast se några större skillnader, kommenterar Tuomo Turja på Taloustutkimus.

Samlingspartiet och Sannfinländarna för alltså en oerhört jämn kamp.

Tuomo Turja är forskningsdirektör på Taloustutkimus
Vi har två väldigt jämnstarka oppositionspartier i Sannfinländarna och Samlingspartiet, konstaterar Tuomo Turja på Taloustutkimus som har gjort Yles partimätning. Tuomo Turja är forskningsdirektör på Taloustutkimus Bild: Taloustutkimus opinionsundersökning

Centern verkar inte ha vitaliserats av ordförandebytet

Centern kvalar in på fjärde plats med 11,5 procent och går förbi De gröna som landar strax under 11 procent.

Centern verkar inte märkbart ha vitaliserats av ordförandebytet. Men förändringarna i den finländska politiken kan vara snabba.

- Sannfinländarna var nere i sju procent då Jussi Halla-aho tog över ordförandeskapet, påminner Tuomo Turja. I senaste riksdagsval blev Sannfinländarna näststörst. Centern kan komma tillbaka och bli störst, men väldigt snabbt går det inte.

Vänsterförbundet håller sig stadigt kring åtta procent.

Kasten för småpartierna SFP (4,5), KD (3,3) och Rörelse Nu (1,8) är försumbara.

Mätningen utfördes av Taloustutkimus mellan 7.9.2020 och 6.10.2020. Sammanlagt 3 404 finländare mellan 18 och 79 år tillfrågades om hur de skulle rösta om riksdagsval ordnades nu. Av dem uppgav 67,1 procent sina partisympatier. Felmarginalen är +/- 1,7 procentenheter.

Läs mera:

Yles partimätning - hur skulle finländarna rösta om valet hölls nu?

Hur skulle finländarna rösta om det var val idag? Vilket parti har störst stöd bland kvinnor och vem lockar flest under 35-åringar? Här är Yles färskaste partimätning.

Läs också