Hoppa till huvudinnehåll

Hot, påhopp och till och med en sprängd postlåda - det är tufft att vara administratör för Facebookgrupper men det hjälper om flera delar på ansvaret

En person är inne i Facebook-applikationen på sin smarttelefon.
En person som skriver osakligheter på Facebook kan polisanmälas. Också administratörer för grupper har ett ansvar för vad som publiceras i gruppen. En person är inne i Facebook-applikationen på sin smarttelefon. Bild: Mostphotos smarttelefoner,Facebook,sociala medier

Diskussioner i grupper på Facebook går ibland överstyr. I Ingå har det lett till hot som nu gör att administratören för Inkoon keskustelupalsta lägger av. Hon har tröttnat på påhoppen.

I mars 2014 skapades den lokala Facebookgruppen Inkoon keskustelupalsta. Grundaren Eva Sutinen ville ge Ingåborna en plats att diskutera och ett forum där folk kunde meddela om allt från bortsprungna hundar till upphittade cyklar.

I drygt sex år stod Eva Sutinen ut med allt som det innebär att vara ensam administratör för gruppen. Nu riskerar gruppen att stängas ner.

Hon har fått nog och orkar inte längre med de påhopp som riktats mot henne personligen.

- Jag trodde inte att vuxna människor på en så liten ort som Ingå skulle skriva så elakt och sårande som en del tidvis har gjort, säger Eva Sutinen.

Hotar med rättsliga följder

Sutinen har märkt att en del tror att administratörsrollen för gruppen är hennes jobb. Att det är hennes plikt att svara och sköta saker i gruppen utan dröjsmål.

När hon inte gör det får hon meddelanden skrivna med versaler, något som på nätet upplevs som att personen i fråga skriker. Det handlar om flera privata meddelanden i veckan.

Personerna som kontaktar henne vill att hon tar bort enskilda kommentarer eller inlägg i gruppen eller att någon medlem blockeras. Reagerar inte hon, som har både jobb och barn att sköta, tillräckligt snabbt så hotar personerna med rättsliga följder.

Följande steg är att den person vars inlägg hon tar bort, hotar henne och påstår att hon kränker yttrandefriheten eller annars bara har fel.

"Vet var du bor"

Eva Sutinen berättar om ett meddelande där en person skrev att hen tänker klistra upp bilder på henne på varje elstolpe i Ingå. I ett annat meddelande står det att personen minsann vet var hon och hennes familj bor.

Sutinen misstänker att någon sprängde familjens postlåda på grund av missnöje med hennes arbete som administratör i Inkoon keskustelupalsta.

Hon kan inte säga säkert, men familjens postlåda var den enda som förstördes och det skedde också i samband med att hon fick hot på Facebook.

Hittills har Sutinen skött gruppen ensam eftersom hon upplevt den som sin egen. Men om ingen annan tar över rollen som administratör före måndag 12 oktober läggs gruppen ner.

- Jag hade hoppats att jag inte hade behövt göra det här men jag vill göra det klart att jag inte är på något sätt involverad i gruppen från och med måndag.

Mejlen full med hot

Ingåbon Eva Sutinen är inte ensam om att som administratör för en västnyländsk grupp på Facebook utsättas för personliga påhopp. Elice Storckovius har också blivit utsatt för påhopp i rollen som administratör för gruppen Hangöbo/Hankolainen.

Hon betonar ändå att sådant sker väldigt, väldigt sällan. Personligen har hon blivit utsatt bara några gånger sedan hon grundade gruppen för sex år sedan.

- Jag sitter i trygghet i Stockholm så det är ingen som kommer och kastar ruttna ägg på min dörr men däremot kan min mejl vara full med hotelser och otrevliga skrivelser ibland.

Storckovius är Hangöbo i exil, det vill säga hon är ursprungligen från Hangö men bor numera i den svenska huvudstaden.

Jag försöker tänka att den här personen som skriver elaka kommentarer kanske inte mår så bra och behöver lite tröst― Elice Storckovius

Hon tycker jobbet som administratör är roligt för det mesta. De gånger det blir jobbigt och folk skriver osakliga inlägg brukar hon luta sig tillbaka på sin yrkesroll som psykiatrisk sköterska.

- Jag försöker tänka att den här personen som skriver elaka kommentarer kanske inte mår så bra och behöver lite tröst.

Storckovius upplever att det inte är så ofta som någon inleder en pajkastning i Facebookgruppen men när det sker så är hon och de andra två administratörerna snabba att plocka bort inlägget eller kommentaren och göra en anmärkning om att det inte var okej.

Osakligheter vanliga under veckoslut

Fredag kväll, lördag kväll och också söndag kväll är tidpunkter då risken för osakliga kommentarer eller inlägg är som störst, säger Karin Svahnström i Karis.

Människor som man trott är någorlunda intelligenta öser ur sig vad som helst, helt ocensurerat― Karin Svahnström

Hon har bred erfarenhet av att sköta flödet i olika Facebookgrupper och är i dag administratör för flera grupper där den minsta har 140 medlemmar och den största över 14 500.

Det handlar om åtta, kanske nio grupper. Själv har hon tappat räkningen.

Svahnström säger att det kan låta lite våldsamt att vara administratör för så här många grupper men att hon ingalunda sitter uppkopplad dygnet runt och kollar runt på Facebook.

- Någon dag tar det två minuter att gå igenom om något hänt och någon dag om man har tid kan man ju titta lite mera. Och så kollar man vad folk anmäler.

"Påhopp beror på brist på folkvett"

Karin Svahnström är en av sex administratörer för gruppen Jonej sa Karisbon och eftersom hon inte är ensam om att sköta om gruppen så upplever hon inte det som belastande.

I sitt jobb som administratör stöter hon i grupperna på många bekanta. Hon förvånas över hur vissa uttrycker sig i gruppen, där tusentals medlemmar kan läsa vad som skrivits.

- Människor som man trott är någorlunda intelligenta öser ur sig vad som helst, helt ocensurerat.

Folk hänvisar av någon underlig anledning alltid till yttrandefrihet. De förstår inte att med yttrandefriheten följer också ett ansvar― Karin Svahnström

Hon tycker inte att folks elaka kommentarer och påhopp kan förklaras med att sociala medier är något nytt som folk ännu inte har lärt sig använda.

Hon tror snarare att det handlar om brist på folkvett. Att folk inte längre bryr sig hur skriverierna kan uppfattas och att man upplever starkt att man själv har rätt.

- Och så hänvisar folk av någon underlig anledning alltid till yttrandefrihet, när de öser ur sig vad som helst. De förstår inte att med yttrandefriheten följer också ett ansvar, poängterar Svahnström.

Hur stort juridiskt ansvar har ni som administratörer för vad som skrivs i gruppen?

- I första hand är det människan som gjort en kommentar som blir polisanmäld men också administratörerna och den eller de som startat gruppen kan bli åtalade om man låter sådant passera, säger Karin Svahnström.

Alla ska känna sig välkomna i gruppen och kunna säga vad man tycker och tänker men ändå visa respekt för andra. Man får inte kränka eller såra någon― Elice Storckovius

Svahnström beskriver sig som en administrator som ganska snabbt klipper av diskussioner, antingen stänger ner kommentarsfält eller tar bort inlägg, utan vidare diskussioner.

Orsaken är inte bara att hon vill rädda sitt eget, eller de andra administratörernas, skinn.

- Men man har ett ansvar att hålla lite standard på den grupp där man är moderator. Man kan inte låta vad som helt passera.

Administratören för Hangöbo/Hankolainen, Elice Storckovius håller med. Det hör till administratörernas rättigheter och skyldigheter att plocka bort det som inte passar i gruppen.

- Alla ska känna sig välkomna i gruppen och kunna säga vad man tycker och tänker men ändå visa respekt för andra. Man får inte kränka eller såra någon.

Artikeln baseras på intervjuer av Tiina Grönroos.