Hoppa till huvudinnehåll

Islands EM-dröm lever efter Gylfi Sigurdssons dubbla fullträffar – Norge borta efter förlängningsförlust

Island firar ett mål mot Rumänien
Island vann mot Rumänien med 2–1. Island firar ett mål mot Rumänien Bild: AFP / Lehtikuva fotboll,Islands herrlandslag i fotboll

Det kan bli fyra nordiska länder i EM nästa sommar. Island är nu en match från att ta sig till andra raka EM-slutspelet. Norge missar däremot den stora fotbollsfesten.

20 länder har varit klara för EM sedan förra hösten, men fyra biljetter återstår fortfarande att dela ut. Via playoff ska de sista länderna till mästerskapet klarna.

För Island som spelat i både EM 2016 och VM 2018 var Rumänien det första hindret på vägen mot mästerskapet. Lagen möttes på torsdagskvällen i Reykjavik och Island knep segern med 2–1.

– Jag är verkligen nöjd med hur vi spelade. I de här matcherna är det små saker som avgör och det var viktigt att göra första målet, säger Islands förbundskapten Erik Hamrén på Uefas webbplats.

Hoppa över Twitterpostning

Gylfi Sigurdsson blev stor matchvinnare för Island. I den 16:e minuten vände han runt i straffområdet och dunkade in 1–0 med vänsterfoten.

Tio minuter senare hade han en boll i mål som vinkades av för offside, men i den 34:e minuten var han på rätt sida och skruvade in 2–0.

– Det är en fantastisk känsla. Det var fint att göra två mål och försätta oss i en bra position, säger Sigurdsson.

Rumänien reducerade på straff i den 62:a minuten men Island stod emot och knep segern.

– Det skulle ha varit bättre att ha mer kontroll på slutet men i det stora hela kände jag att vi hade kommandot. Under åren har vi visat att vi är väldigt bra då vi spelar under press och vi lyckas alltid hålla undan, säger Sigurdsson.

Island kommer att möta Ungern i en direkt avgörande match om EM-biljetten i november. Ungern besegrade Bulgarien med 3–1 på torsdagskvällen.

– Vi blickar framåt. Det här var bara första delen på väg mot den sista etappen. Vi ska göra allt för att vinna nästa match, säger lagkaptenen Aron Gunnarsson.

Norge föll mot Serbien

För Norge blir det däremot inget EM. Laget förlorade mot Serbien med 1–2 efter förlängning. Sergej Milinkovic-Savic gjorde båda målen för Serbien medan Mathias Normann stod för Norges enda fullträff.

– Det var en fantastisk känsla att göra mina två första landslagsmål. Vi skapade många chanser och förtjänade att vinna, säger Milinkovic-Savic.

Norge har inte spelat i ett stort mästerskap sedan EM 2000.

– Serbien var det svåraste motståndet vi kunde ha fått. Jag tror att våra fans överskattade oss och underskattade Serbien. De har ett väldigt erfaret lag, säger Norges förbundskapten Lars Lagerbäck.

Resultat:

Bulgarien – Ungern 1–3

Island – Rumänien 2–1

Bulgarien och Island gör upp om en EM-biljett

Bosnien och Hercegovina – Nordirland 3–4 efter straffar

Slovakien – Irland 4–2 efter straffar

Nordirland och Slovakien gör upp om en EM-biljett

Norge – Serbien 1–2 efter förlängning

Skottland – Israel 5–3 efter straffar

Serbien och Skottland gör upp om en EM-biljett

Georgien – Belarus 1–0

Nordmakedonien – Kosovo 2–1

Georgien och Nordmakedonien gör upp om en EM-biljett

Läs också