Hoppa till huvudinnehåll

Lokala och centrala coronarestriktioner har förbryllat spanjorerna - nu införs undantagstillstånd igen

En polis granskar hur människor rör sig i Madrid 3.10.2020
En polis granskar hur människor rör sig i Madrid i början av oktober. En polis granskar hur människor rör sig i Madrid 3.10.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,coronavirus,poliser,säkerhetskontroller,Samhälleliga restriktioner

Spanien kämpar hårt mot en intensivare våg av coronaviruset och värst är läget i huvudstaden Madrid. Nu planerar centralregeringen att undantagstillstånd igen ska införas i huvudstaden.

Sjukhusen i Madrid börjar fyllas med covid-19-patienter och inom sjukvården varnar man för att den maximala kapaciteten börjar nås.

I delar av Madrid har hårdare restriktioner redan trätt i kraft. Där får invånarna lämna sina hem enbart för att gå till jobbet, uppsöka vård eller följa barnen till skolan.

Skärpta restriktioner gäller också barer, restauranger, butiker och folksamlingar.

Läget har ändå varit förbryllande för spanjorerna och det har inte varit entydigt vilka restriktioner som ska följas.

I går drog en regional domstol tillbaka de restriktioner som hade utfärdats för delar av staden.

Regeringen vill begränsa invånarnas rörelsefrihet

Centralregeringen har å sin sida meddelat - i strid med de regionala myndigheternas åsikt - att det nu kommer att utfärdas undantagstillstånd i och kring Madrid.

- Regeringen har beslutat att införa undantagstillstånd för de följande 15 dagarna, sade hälsominister Salvador Illa efter ett extra regeringsmöte i dag.

Kvinna sopar en gatan i Fuenlabrada i Madridregionen 22.9.2020
Kvinna sopar en gata i Fuenlabrada i Madridregionen 22.9.2020 Kvinna sopar en gatan i Fuenlabrada i Madridregionen 22.9.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,coronavirus,Samhälleliga restriktioner,poliser,säkerhetskontroller,Madrid,Fuenlabrada

Premiärminister Pedro Sanchez har varit oense med den regionala administrationen i Madrid om hanteringen av coronakrisen.

Deklarering av undantagstillstånd - det vill säga ibruktagande av samma regelverk som gällde den hårda nedstängningen under den första virusvågen i Spanien - ger den nationella regeringen makten att begränsa invånarnas rörelsefrihet.

I Madrid har många invånare upprörts mycket av att hårdare lokala restriktioner har gällt bara i vissa delar av Madrid.

Läs också