Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen överens om innehållet i vårdreformen: Riksdagsgrupperna får ta del av det i början av nästa vecka

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru
Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (t.v) och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru Bild: Markku Ulander / Lehtikuva Aino-Kaisa Pekonen,Krista Kiuru,riksdagen,Finlands riksdag

Regeringens vårdreformsgrupp har godkänt innehållet i vårdreformen. Enligt uppgifter till Yle Uutiset skrev tjänstemännen rent innehållet under förra helgen, och reformens innehåll presenteras för regeringspartiernas riksdagsgrupper i början av nästa vecka.

Social- och hälsovårdsministeriet uppger på Twitter att arbetsgruppen har behandlat klart de politiska linjedragningarna så att de kan presenteras inför riksdagsgrupperna.

Hoppa över Twitterpostning

Också familje- och omsorgsminister Krista Kiuru skriver om reformen på Twitter: Vårdreformen tog i dag än en gång ett viktigt steg framåt. Vi har flera långa kvällar bakom oss, och i bland har förhandligarna dragit ut till nätterna.

Hoppa över Twitterpostning

Forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C) berättar för sin del att reformen stöder sig på en offentlig arrangör, men möjliggör också en så kallad flerproduktionsform.

- Det offentliga, det privata och föreningarna fungerar också i framtiden för människans bästa. En finansieringsmodell som bygger på människans servicebehov är rättvis och jämnar ut hälsoskillnader, skriver Saarikko.

Hoppa över Twitterpostning

1 200 sidors paket

Kiuru ansvarar för vårdreformen, och enligt henne fanns det ännu i eftermiddags en hel del större och mindre detaljer att diskutera. Hela materialet på 1 200 sidor gicks igenom.

- Vårdreformens finansieringsarrangemang har kritiserats så pass mycket att de kommer ändras. Tanken är att ett sammandrag av de utlåtanden som kommit in publiceras så fort som möjligt, sa Kiuru.

Grundtanken med vårdreformen är att förbättra människors grundservice: Att få läkarvård och äldrevård. Reformen har ändå drivits i flera tappningar i över ett årtionde, men alltid fallit till följd av olika politiska och rättsliga konflikter.

Vårdreformslagförslaget måste skickas in så snabbt som möjligt, varpå det utreds.

Målet är att lagförslaget kan behandlas av riksdagen innan jul.

Läs också