Hoppa till huvudinnehåll

Samlingspartiet föreslår misstroende för familje- och omsorgsminister Kiuru - orsaken är hanteringen av coronakrisen

Kai Mykkänen eduskunnassa 12.9.2019
Kai Mykkänen är ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp. Kai Mykkänen eduskunnassa 12.9.2019 Bild: Pekka Tynell / YLE riksdagsledamöter,riksdagen,Samlingspartiet,Kai Mykkänen

Riksdagsledamöterna Mia Laiho (Saml) och Kai Mykkänen (Saml) föreslår misstroende för familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).

Samlingspartiets riksdagsgrupp höll presskonferens om ärendet på fredagseftermiddagen.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo stöder förslaget, meddelar han på Twitter. Enligt honom måste finländarna och riksdagen kunna lita på den ministern med ansvar. Så är inte fallet nu, konstaterar han.

Missnöjet gäller bland annat Kiurus beslut kring att man inte rekommenderade munskydd i våras. Enligt Mykkänen har inte beslutet grundat sig på vetenskap och den information som vid tillfället fanns att tillgå.

- Social- och hälsovårdsministeriets ledning och ministern med ansvar för coronarestriktioner måste i alla situationer redogöra för hela sanningen, och för vilka åtgärder man väljer.

Där har Kiuru misslyckats, säger Mykkänen.

Laiho: Bristfällig kommunikation

Laiho påpekar att det var förvånande att regeringen förhöll sig så negativt till en eventuell rekommendation, trots att man visste att munskydd har effekt för att skydda mot smittspridning.

- Människor har inte tagit det på allvar eftersom regeringen talat nedsättande om ansiktsskydd.

Dessutom anser Laiho att kommunikationen har varit råddig och vilseledande så till den grad att människor inte förstått vilka rekommendationer som gäller var.

- Så ska det inte fungera i kristider.

Munskydd diskuterades i går i riksdagen, där Samlingspartiets Pauli Kiuru undrade varför regeringen först rekommenderade användning av munskydd i slutet av sommaren, medan till exempel Världshälsoorganisationen WHO rekommenderade det redan i våras.

Statsminister Sanna Marins (SDP) svar var att man inte rekommenderade det eftersom munskydden inte skulle ha räckt till.

Samlingspartiets misstroendevotum har inte diskuterats med de andra oppositionspartierna.

Riksdagen röstar om ärendet nästa veckas onsdag.

Läs också