Hoppa till huvudinnehåll

Sköt om dina trädgårdsverktyg och krukor på hösten så kommer du snabbare igång med det roliga på våren

I takt med att hösten smyger sig på minskar trädgårdssysslorna. Då kan man passa på att rengöra verktyg och krukor så att de är rena och klara för användning nästa säsong. Det sista man vill göra när odlingsivern tar över på våren är att börja rengöra krukorna, eller hur?

Ohyra och sjukdomar kan övervintra i jordrester och i gamla växtdelar som sitter fast i krukor och redskap. Låt krukorna ligga i blöt ett tag innan du börjar tvätta ifall jorden är väldigt intorkad. Borsta eller skrapa bort överflödig jord för att hålla tvättvattnet renare längre.

Lena Gillberg i Strömsös lusthus
Lena Gillberg i Strömsös lusthus Bild: Yle/Strömsö Strömsö,trädgårdsskötsel,lena gillberg

Vet man att man har eller har haft angrepp av sjukdom och ohyra kan man ha med en skvätt sprit eller annat desinficerande medel i tvättvattnet, annars skall det räcka med ljummet vatten och tallsåpa. Har man haft ohyra bör vattnet bytas ofta.

Speciellt viktigt är det att terracottakrukor och andra keramikkrukor töms och tvättas innan vintern, eftersom jord håller fukt och fuktiga krukor lätt spricker under vintern.

Krukorna förvaras bäst i förråd eller på en torr plats. Det behöver inte vara frostfritt så länge krukorna hålls torra.

Då man tömmer krukorna på hösten lönar det sig givetvis att återanvända jorden, förutsatt att den är frisk.

Blandar man den gamla jorden med kompost, t.ex. bokashi, skapar man ett fantastiskt fint jordförbättringsmaterial att använda i trädgården. Man kan förbättra jorden i rabatter och grönsaksland eller varför inte fylla ut ojämnheter i gräsmattan.

Sekatörer
Sekatörer Bild: Yle/Strömsö Strömsö,trädgårdar

Rena verktyg är a och o då man jobbar i trädgården

Via ovassa och smutsiga verktyg sprids sjukdomar väldigt snabbt. Verktygen bör rengöras ordentligt en gång om året och även putsas rena efter varje användning. Det här är speciellt viktigt om man har sjukdomsdrabbade växter.

Verktygen rengörs med en skvätt sprit i tvättvattnet. Spriten har en desinficerande verkan. Hårt sittande smuts och rost kan putsas bort med stålull.

Bra verktyg gör jobbet lättare

När man skaffar nya trädgårdsverktyg lönar det sig i längden att välja redskap av god kvalité och som går att montera isär.

Om du kan plocka isär verktyget kommer du åt att vässa eggen och att rengöra det ordentligt och du har ett verktyg som i bästa fall kan hålla i flera generationer.

Hur du förvarar verktygen under säsongen är också avgörande för hållbarheten. Förvara verktygen skyddat i torr miljö.

Trädgårdsverktyg
Trädgårdsverktyg Bild: Yle/Strömsö Strömsö,trädgårdsskötsel

Väss själv eller för till ett proffs

Sekatören är kanske det verktyg som slits mest i trädgården och man märker tydligt ifall den inte är tillräckligt vass. Snittytan rivs upp och barken kan slitas med. Det blir fula sår som kan vara svåra att läka och ohyra, sjukdomar och svampangrepp kommer lättare in i växten.

Ta isär sekatören och rengör den noggrant. Har du ett bryne kan man skärpa eggen genom att dra det mot brynet i en 30 graders vinkel.

Lena vässer en sekatör
Lena vässer en sekatör Bild: Yle/Strömsö Strömsö,trädgårdsskötsel

Var noggrann med att dra brynet helt från eggens början och ut till spetsen i varje drag. Håll gärna brynet fuktigt under användningen. Testa skärpan genom att klippa i en bit papper.

Är man osäker hur man skall vässa kan man ta kontakt med skomakare eller någon annan som utför vässningstjänster.

Det är viktigt att vässning utförs korrekt, eftersom fel vässade verktyg kan göra lika stor skada som ovassa verktyg.

Även spadar och andra verktyg kan vässas. Jorden släpper bättre från en spade som är vass.

Oljevax och linolja för skaft och handtag

Både verktygens metalldelar och trädelar mår bra av att oljas in. Speciellt trädelar gillar olja eftersom torrt trä lätt sprick.

Nyare träverktyg behandlas oftast i fabriken med ett oljevax, därför skall dessa även framöver behandlas med oljevax eftersom en vanlig olja inte kan tränga in i ett vaxat trä.

Fukta en trasa med oljevaxet och gnid in det i trädelarna. Om ytan känns sträv kan man sandpappra lätt med fint sandpapper efteråt.

Trädgårdsredskap
Trädgårdsredskap Bild: Yle/Strömsö Strömsö,trädgårdsskötsel,lena gillberg

Gammaldags verktyg som har trädelar i obehandlat trä kan behandlas med olja. Gärna linolja som härdar genom oxidering och därför ger ett bra skydd.

Jag använde kokt linolja som snabbt drar in i träet. Rå linolja ger ett mycket bra skydd men torkar långsammare.

Matolja lämpar sig inte för ändamålet eftersom den inte härdar och därför kan börja lukta härsket.

Efter behandlingen bör trasorna nogsamt tas till vara. Både oljevaxet och linoljan är lättantändliga i kontakt med luft. Därför bör trasorna brännas direkt eller blötläggas och läggas i en lufttät påse och direkt föras ut i soptunnan.

När verktygen och krukorna torkat ordentligt, ställer jag in dem i förrådet där de får stå över vintern, redo för nästa säsong.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Nicke Aldén sitter på farstun framför ett rött hus och ler mot kameran.

    Nicke Aldén

    Programledare

    Programledare för Strömsö och Egenland. Kontakt: niklas.alden@yle.fi

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

    Lena Gillberg

    Trädgårdsexpert
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö