Hoppa till huvudinnehåll

Coronasmitta i Mercedes inför söndagens GP – stallchefen: ”Hamilton och Bottas måste leva som eremiter”

Lewis Hamilton och Valtteri Bottas står och talar med varandra.
Lewis Hamilton och Valtteri Bottas måste undvika kontrakt med personalen. Lewis Hamilton och Valtteri Bottas står och talar med varandra. Bild: FIA Pool Image for Editorial Use Formel 1,Lewis Hamilton,Valtteri Bottas

Mercedes har haft två positiva coronafall i stallets personal under de senaste dagarna. Flera personer sitter också i karantän, och nu gör man allt för att förarna Lewis Hamilton och Valtteri Bottas inte ska smittas. Det är kritiskt för mästerskapet att missa ett eller två lopp, säger stallchefen Toto Wolff.

På söndag körs säsongens elfte race på Nürburgring, men uppladdningen har inte varit optimal. De två första träningspassen ställdes in på grund av dåligt väder och inom Mercedes orsakar coronaviruset problem.

I torsdags bekräftade stallet att en person testat positivt och på fredagen kom ytterligare ett fall i personalen. De positiva fallen har lett till att flera personer nu sitter i karantän.

– Vi var tvungna att flyga in sex personer från Storbritannien och alla har blivit testade. Det är ingen bra situation eftersom alla i personalen är väldigt viktiga. Men jag gissar att det här är något som kommer att följa oss ett tag, säger stallchefen Toto Wolff enligt webbplatsen Racefans.

Formel 1 tillämpar en egen bubbla och alla måste testas för coronaviruset innan man kommer till en tävling. Vid banan mäts också kroppstemperaturen innan man får gå genom portarna.

Mercedes gör nu allt man kan för att smittan inte ska spridas till stallets förare Lewis Hamilton och Valtteri Bottas.

– Förarna har mest restriktioner inom stallet. Det är ingen bra situation och de måste leva som eremiter, säger Wolff.

Toto Wolff sitter i en stol med ansiktsmask
Toto Wolff. Toto Wolff sitter i en stol med ansiktsmask Bild: HOCH ZWEI/Pool/Getty Images/ All Over Press Formel 1,Toto Wolff

Nya rutiner i stallet

Mercedes har bland annat ändrat sitt sätt att arbeta och förarna har ingen närkontakt med sina ingenjörer.

– Alla möten sker virtuellt, de sitter inte i samma rum som ingenjörerna. Vi försöker undvika så mycket kontakt som möjligt. Bokstavligen till att de bara kliver in i bilen, blir fastbältade och kör iväg, säger Wolff.

I början av säsongen missade Racing Point-föraren Sergio Perez två lopp då han smittades av coronaviruset. En liknande situation vill Mercedes undvika.

– Det är kritiskt för mästerskapet att missa ett eller två lopp. Tyvärr måste de leva ett avskilt liv nu men vi tycker att de beslut vi tagit är bra och skyddar dem, säger Wolff.

Läs också