Hoppa till huvudinnehåll

Jätteskrällen fullbordad i Franska öppna – oseedade Iga Swiatek blev yngsta vinnaren på 28 år

Iga Swiatek kysser Franska öppna-pokalen med ansikstmasken mot halsen.
Ansiktsskyddet fick flytta på sig då Iga Swiatek fick segerpokalen. Iga Swiatek kysser Franska öppna-pokalen med ansikstmasken mot halsen. Bild: AFP / Lehtikuva tennis,Franska öppna,Iga Świątek

Iga Swiatek rankas som nummer 54 i världen och var oseedad i Franska öppna. Men det störde inte 19-åringen, som vann dagens final i två raka set mot fjärdeseedade Sofia Kenin. Swiatek är den första polska grand slam-vinnaren någonsin.

Den polska sensationen Swiatek har tagit tennisvärlden med storm i Paris. 19-åringen förlorade inte ett enda set i turneringen.

I finalen fick den regerande vinnaren av Australiska öppna, Sofia Kenin, erfara stjärnskottets form. Swiatek vann med setsiffrorna 6–4, 6–1, matchen tog en timme och 24 minuter.

Swiatek är den yngsta vinnaren av turneringen sedan 1992, då Monica Seles vann.

– Det är galet. Jag vet inte vad som händer och jag är så lycklig att min familj till slut kunde komma hit och titta på mig. Det är överväldigande, sade Swiatek efter matchen.

Ingen polsk tennisspelare har vunnit en grand slam-turnering tidigare.

– Jag vill tacka alla i Polen som tittade på matchen. Jag vet att det är ganska galet där nu.

I och med bragdsegern stiger Swiatek till plats 17 i världsrankingen. För segern får hon 1,6 miljoner euro i prispengar.