Hoppa till huvudinnehåll

Azerbajdzjan och Armenien anklagar varandra för dödliga attacker - vapenvilan till trots

Oroliga människor stod vid avspärrningar i staden Ganja, Azerbajdzjan, på söndagen. De väntade på nyheter från räddningsarbetare som letade efter dödsoffer och eventuella överlevande i rasmassorna i ett bostadsområde.
Oroliga människor stod vid avspärrningar i staden Ganja, Azerbajdzjan, på söndagen. De väntade på nyheter från räddningsarbetare som letade efter dödsoffer och eventuella överlevande i rasmassorna i ett bostadsområde. Oroliga människor stod vid avspärrningar i staden Ganja, Azerbajdzjan, på söndagen. De väntade på nyheter från räddningsarbetare som letade efter dödsoffer och eventuella överlevande i rasmassorna i ett bostadsområde. Bild: AFP / Lehtikuva Azerbajdzjan

Azerbajdzjan anklagar Armenien för en missilattack mot civila i ett bostadsområde i Azerbajdzjans näst största stad Ganja. Minst sju människor ska ha dödats och 33 sårats i nattens attack. Armenien avfärdar uppgifterna.

Också det självutnämnda styret i Nagorno-Karabach avfärdar uppgifterna om att armeniska styrkor skulle ha genomfört den blodiga attacken mot civila i Ganja.

Bilder från Ganja visar både stor förstörelse, skadade och dödsoffer.

Räddningsarbetare tog hand om ett dödsoffer i rasmassorna i Ganja på söndag morgon.
Räddningsarbetare tog hand om ett dödsoffer i rasmassorna i Ganja på söndag morgon. Räddningsarbetare tog hand om ett dödsoffer i rasmassorna i Ganja på söndag morgon. Bild: AFP / Lehtikuva Azerbajdzjan
Räddningsarbetare grävde i rasmassorna i Ganja på söndag morgon.
En grävmaskin deltog i räddningsarbetet i Ganja på söndagen. Räddningsarbetare grävde i rasmassorna i Ganja på söndag morgon. Bild: AFP / Lehtikuva Azerbajdzjan

Utbrytarrepubliken Nagorno-Karabachs försvarsministerium beskriver de azeriska beskyllningarna som "en absolut lögn". I stället anklagar man Azerbajdzjan för brott mot vapenvilan och för attacker mot civila i enklaven.

En AFP-journalist i Stepanakert, den största staden i Nagorno-Karabach, har rapporterat att det hördes flera explosioner där under natten. Det har också publicerats bilder på förstörelse i Stepanakert.

Ashot Aghajanian promenerade på gården till sitt förstörda hus i Stepanakert på söndag morgon. Enligt honom hade det förstörts i azeriskt bombardemang under natten mot söndagen.
Ashot Aghajanian promenerade på gården till sitt förstörda hus i Stepanakert på söndag morgon. Enligt honom hade det förstörts i azeriskt bombardemang under natten. Ashot Aghajanian promenerade på gården till sitt förstörda hus i Stepanakert på söndag morgon. Enligt honom hade det förstörts i azeriskt bombardemang under natten mot söndagen. Bild: AFP / Lehtikuva Nagorno-Karabach

Vapenvilan mellan Armenien och Azerbajdzjan trädde i kraft vid middagstid på lördagen. Båda parterna anklagade varandra för brott mot avtalet redan under lördagen.

Vapenvilan är alltså skakig, men trots det sade Nagorno-Karabachs premiärminister Arajik Harutjunjan att situationen verkar ha lugnat ner sig på söndag morgon. Han tillade att det förstås kan förändras snabbt.

Tanken är att fångar och döda ska utväxlas mellan parterna under vapenvilan. Dessutom vill man få till stånd samtal om en fredlig lösning på den långvariga konflikten om Nagorno-Karabach.

Nagorno-Karabach tillhör formellt Azerbajdzjan, men har utlyst ett självstyre och är helt beroende av Armenien. Befolkningen i enklaven är huvudsakligen armenisk.

De strider om Nagorno-Karabach som nu pågått i ett par veckor är de blodigaste sedan det krig som avslutades 1994 och som krävde kring 30 000 människoliv.