Hoppa till huvudinnehåll

Coronaoro på Åland - sjukvårdsdirektör: "Nu har vi samhällssmitta"

Huvudingången till Ålands centralsjukhus i Mariehamn
Två nya fall av covid-19 har i helgen upptäckts på Åland Huvudingången till Ålands centralsjukhus i Mariehamn Bild: Yle/Samuli Holopainen Ålands hälso- och sjukvård,Ålands centralsjukhus,Mariehamn,huvudingång

Oron för nya coronafall sprider sig på Åland, då man i helgen har påträffat fall där smittan inte kan spåras. Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen innebär det att Åland har samhällssmitta just nu.

Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, meddelar om två nya fall av covid-19 i helgen.

- I det ena fallet har vi kunnat smittspåra, men i det andra fallet är det oklart varifrån smittan kommit, säger Pajunen.

Personen har inte varit på resande fot utan smittats här hemma, så det innebär att vi har samhällssmitta på Åland just nu, säger Pajunen till tidningen Nya Åland.

50 i karantän

ÅHS har också ringat in vilka som har träffat de två som fått covid-19 och just nu sitter cirka 50 personer i karantän.

Enligt tidningen är flera av dem som satts i karantän anställda vid Ålands hälso- och sjukvård ÅHS. Uppgiften bekräftas av direktör Pajunen, men hon säger att det inget att oroa sig för.

Landskapsregeringen håller presskonferens om läget i morgon måndag klockan 16.00. Då informerar landskapsregeringen om vilka restriktioner och rekommendationer som eventuellt börja gälla på grund av att det finns samhällssmitta.

Källa: Ålands radio, Nya Åland