Hoppa till huvudinnehåll

Coronasmitta vid Vikinga skola i Vasa - 20 personer kan ha exponerats för viruset

Vikinga skola
Vikinga skola i Vasa Vikinga skola Bild: YLE/ Sandra Snellman Vasa,skolklocka

I Vikinga skola i Vasa har en anställd testat positivt för coronaviruset. Vasa stad meddelade om saken sent på lördag kväll.

Den anställda har isolerats. 20 personer har möjligen utsatts för smitta, av dem är två vuxna och 18 skolelever. Barnens förmyndare har informerats.

Enligt rektorn vid Vikinga skola, Inger Nabb, inleddes smittspårningen tidigt på eftermiddagen på lördagen – genast efter att smittan konstaterats.

– Vi har utrett vilka elever och vuxna som funnits i närheten av den smittade personen.

Stängning inte aktuellt

Coronasmitta förekommer också i andra Vasaskolor. Staden fattade förra veckan beslut om att högstadierna och lågstadiernas klasser 4-6 övergår till distansundervisning från och med måndagen 12 oktober.

Nabb berättar att bland de exponerade finns både sådana som skulle delta i närundervisning och distansundervisning, men att samtliga är försatta i karantän.

De yngre barnen i årskurs 1-3 kommer ändå att ha närundervisning som planerat, säger Nabb.

– Ingen stängning är aktuell i detta läge. Vi bedömer att vi tillsammans med smittspårningen har läget på koll, säger Nabb.

Arrangemanget med distanstudier vid Vasaskolorna pågår för högstadiernas del till den 25 oktober och för lågstadierna till den 19 oktober. Efter det tas saken till ny begrundan.

63 nya fall det senaste dygnet

På söndagen meddelade Vasa sjukvårdsdistrikt att antalet bekräftade fall av coronasmitta i distriktet nu är uppe i 554, vilket är 63 fall fler än på lördagen (491).

Under lördagen togs 360 prov - totalt har 17 033 prov tagits i distriktet.

Läs också