Hoppa till huvudinnehåll

Efter elva månader utan jubel med supportrarna blev det segerdans – Arajuuri och Kanerva hyllar stämningen: "Som natt och dag att spela med publik"

Finlands fotbollslandslag jublar.
Tim Sparv var en av spelarna som ledde segerdansen. Finlands fotbollslandslag jublar. Bild: EPA Finlands herrlandslag i fotboll

Det hann nästan gå ett år utan en landskamp med publik. Nu fick landslaget fira med sina supportrar igen – och det gjorde spelarna saliga. ”Nu kan man uppskatta det ännu mer”, säger Paulus Arajuuri.

Slutsignalen gick – och många av de 6587 åskådarna på Olympiastadion stod upp och jublade efter Finlands 2–0-seger mot Bulgarien.

Efter en paus som blev väldigt lång – närmare bestämt elva månader – fick spelarna jubla efter en seger tillsammans med supportrarna igen.

– Det gav kalla kårar att höra nationalsången och höra publiken sjunga med. Jag måste understryka det, att vi har saknat dem, säger förbundskaptenen Markku Kanerva.

Paulus Arajuuri är en publikfavorit – och han omfamnar också publikens betydelse.

– Jag måste medge att det kändes fantastiskt. Med läget i världen och en lång paus utan matcher börjar man uppskatta det ännu mer.

– Det är som natt och dag att spela med publik. Det var en riktigt skön upplevelse.

Ökad konkurrens

Stämningen var ett plus på Olympiastadion.

Paulus Arajuuri och Lukas Hradecky.
Paulus Arajuuri och Lukas Hradecky. Paulus Arajuuri och Lukas Hradecky. Bild: EPA Finlands herrlandslag i fotboll

Det allt skarpare konkurrensläget på fler positioner var ett tema. Hösten har fört in namn som Robert Taylor och Ilmari Niskanen i diskussionerna.

– Tävlingen om platserna på ytterpositionerna har ökat. Nu har vi inte med Robin Lod eller Lassi Lappalainen i den här truppen. Jag har positiva problem, säger Kanerva.

Kanerva, som var rätt nöjd med Finlands spel i båda riktningarna mot Bulgarien, hade bytt tio spelare jämfört med landslagets brakförlust borta mot Polen i onsdags. Det var snudd på ordinarie uppställningen den här gången.

– Vi fick in fräscha ben på planen – och nu finns det fundera på inför matchen mot Irland.

Problem i Irland

Irland har några riktigt tunga dagar bakom sig. Tidigare i veckan föll laget i EM-playoff och tappade sina chanser att få spela slutspelsmatcher i Dublin.

På söndagen kryssade laget mot Wales. I den matchen fick James McClean rött kort och är avstängd mot Finland.

En handfull irländska spelare är i karantän efter att en spelare gav ett positivt coronatest. Dessutom har Irland ett par skadade spelare.

– Vi får förbereda oss på många olika scenarion. I vårt lag är första rapporten att vi inte har några nya skador, säger Kanerva.

En seger mot Irland på onsdag ger Finland ett intressant utgångsläge inför de två sista matcherna i Nations League. Om allt går Finlands väg i höst kan laget ha säkrat en playoffplats till VM 2022 i november.

– Förra gången som vi spelade i Nations League fick vi en grym självförtroendeboost inför EM-kvalet – där vi sen tog oss till slutspelet. Ett VM-playoff är långt borta, men det spelar ingen roll. Det här är tävlingsmatcher och jag gillar dem. Det finns en insats i de här dusterna, säger Arajuuri.