Hoppa till huvudinnehåll

Experten tycker synd om Valtteri Bottas – nu är titelstriden avgjord: "Hamiltons motor måste gå sönder i tre eller fyra lopp"

Valtteri Bottas kör i kurva framför Hamilton och Verstappen.
Valtteri Bottas hann leda i drygt tio varv i Tyskland. Valtteri Bottas kör i kurva framför Hamilton och Verstappen. Bild: EPA-EFE/All Over Press Valtteri Bottas,Formel 1

Valtteri Bottas kunde ha haft en kämpaseger på gaffeln utan teknikproblemen, slår Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens fast. I stället blev det noll poäng – och VM-striden mot Lewis Hamilton verkar ha avgjorts slutligen. Experten tror också att Kimi Räikkönens karriär fortsätter.

Det började som planerat för Valtteri Bottas i dagens gp i Tyskland. Men efter en lyckad start tappade finländaren först ledningen efter att bromsarna låst sig i en kurva och sedan fick han avbryta på grund av tekniska problem.

Olyckligt, tycker Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens.

– Det gick käpprakt åt skogen i dag. Jag tycker faktiskt synd om honom, för starten var perfekt. Han var stentuff mot Lewis i de två första kurvorna och visade ingen respekt.

– Men vad ska man göra om motorn går sönder. Den här gången var det faktiskt ren och skär otur, man kan inte annat än tycka synd om honom, menar af Petersens.

Kunde han ännu ha utmanat om segern utan den tekniska missen?

– Bra fråga. Hade han inte missat inbromsningen så hade det nog blivit en kamp till slutet. Jag ska inte säga att han förlorade en given seger, men känslan är att han missade en kämpaseger den här gången.

Känslan är att han missade en kämpaseger den här gången.

”Lewis ska i så fall ha maximal otur”

I det förra loppet i Sotji var det Hamilton som misslyckades. Det gjorde att britten var extra hungrig i dag, tror experten.

– Om jag ska vara helt ärlig så tror jag inte att han fick någon större panik av den förlorade fajten i starten, han trodde sig nog kunna köra om Valtteri senare.

– Lewis är just nu i en sådan toppform som är svår att slå. Den enda som kan göra det just nu är Valtteri, vilket han ju också gjort.

Lewis Hamilton visar tummen upp me pokalen i ena handen.
Lewis Hamilton är i form. Lewis Hamilton visar tummen upp me pokalen i ena handen. Bild: AFP / Lehtikuva Lewis Hamilton,Formel 1

I och med dagens resultat är VM-titeln långt borta för Bottas. Avståndet till stallkamraten Hamilton är hela 69 poäng.

– Han har ju en teoretisk chans, men ska man vara realist så var det här nog sista chansen, det blir mycket svårt för Valtteri.

– Lewis ska i så fall ha maximal otur, han ska bli påkörd och motorn ska gå sönder i tre eller fyra lopp, vilket knappast kommer att hända, tror af Petersens.

Räikkönen bättre än Giovinazzi

I den andra ändan av fältet startade Kimi Räikkönen från den 19:e rutan. Finländaren har nu startat flest lopp av alla förare genom tiderna, men hans jubileumslopp förstördes redan i gårdagens kval.

– Det får man utan tvekan säga. Jag var besviken, jag trodde att det skulle ha gått mycket bättre. Den som var mest besviken var nog han själv, även om han inte visade det för pressen efteråt.

Stallkamraten Antonio Giovinazzi fixade en poäng och slog Räikkönen klart för andra loppet i rad. Men det betyder ingenting, Räikkönen är en klart bättre förare enligt af Petersens.

– Giovinazzi har haft turen på sin sida. Då man tittar på varvtider och alla detaljer som teamen tittar på efter varje lopp så är jag helt övertygad om att analyserna visar att Kimi är den bättre.

Kimi Räikkönen går bredvid varandra med mediafolk.
Kimi Räikkönen har fått se sig slagen av Antonio Giovinazzi i de två senaste loppen. Kimi Räikkönen går bredvid varandra med mediafolk. Bild: xpbimages.com Kimi Räikkönen,Antonio Giovinazzi,Formel 1

Enligt uppgifter har Räikkönen redan kritat på ett nytt kontrakt med Alfa Romeo, men ”ismannen” själv har dementerat uppgifterna. af Petersens tror inte att veteranens tävlingglöd är släckt ännu.

– Jag tror att han fortsätter. Han tycker fortfarande om att tävla och han är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Stallchefen Frederic Vasseur har ju faktiskt sagt att Kimi själv får bestämma om han fortsätter och att man hoppas på att han vill det.

– Giovinazzi kommer troligen inte att fortsätta, utan ersättas av Mick Schumacher, om alla uppgifter stämmer. Då vill man ha en erfaren förare som lärare för debutanten, slår experten fast.

Läs också