Hoppa till huvudinnehåll

"Pappa tyckte jag inte var så bra på fotboll" – Max Besselink har vuxit upp i en basketfamilj och nu är det hans tur att debutera i ligan

Han är 18 år gammal, numera två meter lång och uppvuxen i en familj där alla spelar eller har spelat basket. Målet är att göra karriär som proffs i NBA eller Europa. Första steget på den vägen är debuten i basketligan i Seagulls tröja.

Max Besselink växte upp i Botby i östra Helsingfors i en riktig basketfamilj. Pappa Gerry kom till Finland från Kanada och är ett bekant namn från basketligan på 1990-talet då han spelade bland annat i Forssan Koripojat och HNMKY.

Mamma Ninas (f. Johansson) meritlista är minst lika lång och så har hon två FM-guld i damernas basketliga med Pussihukat och Turun Riento. Systern Maria Besselink har senast spelat i universitetsserien i USA och brodern Michael Besselink kritade i somras på en förlängning med BC Nokia i basketligan.

Som 5-6-åring testade Max Besselink på att spela fotboll, men det varade inte så länge.

– Pappa tyckte inte jag var så bra på fotboll, att jag nog borde spela basket istället på grund av min längd. Så jag började och jag älskade det!, säger Max Besselink och ler brett.

"Drömmen att få spela i USA"

Basketkarriären började i stadsdelslaget Wartti-Basket. Där spelade han de första fem åren och flyttade sedan till HNMKY. I fjol spelade han bland annat med HNMKY:s herrar i division 1, och i pojklandslaget.

Och sommaren 2019 deltog han i test- och rekryteringslägret Baskeball Without Bordes i Lettland som en av 64 spelare från 24 länder runtom i Europa.

Max Besselink
Max Besselink ser säsongen i herrligan som ett steg på vägen till universitetsserien i USA. Max Besselink Bild: Petteri Bülow / Yle Helsinki Seagulls,basketboll,basketspelare

I år blir det debut i herrarnas basketliga i Seagulls tröja och om ett år inleder han studierna i Santa Clara-universitetet i USA. Att spela i universitetsserien i USA har alltid varit hans dröm.

– Jag vill uppleva stämningen där, få lite nya perspektiv och så har min pappa, mamma och båda syskonen gjort det. De har talat så mycket om det och kanske hjärntvättat mig lite, säger Max Besselink med ett skratt.

Seagulls-tränaren ser utvecklingsmöjligheter i Finland

Jussi Laakso är inne på sin andra säsong som chefstränare för Helsingforslaget Seagulls och han är helt lyrisk över sin nya adept.

– Han är väldigt hängiven basketen, det här är det viktigaste för honom just nu. Om han bara hålls frisk och fortsätter träna, så kan han gå hur långt som helst.

Eftersom universitetsplatsen redan var klar, var det viktigt att först reda ut om det överhuvudtaget var möjligt för Max Besselink att spela i den inhemska ligan. Enligt Laakso är NCAA inte lika stränga längre på den punkten, åtminstone inte när det gäller basket.

Seagulls tränare Jussi Laakso med visselpipa i munnen
Jussi Laakso ser att Besslink har goda utvecklingsmöjligheter i ligan. Seagulls tränare Jussi Laakso med visselpipa i munnen Bild: Petteri Bülow / Yle Helsinki Seagulls,basketboll,basketspelare,baskettränare,Jussi Laakso

Efter en noggrann utredning stod det klart att Besselink får spela i den finländska högstaligan, men han får inte lyfta lön. För Besselink som går sista året vid International School of Helsinki var platsen i herrligan precis vad han behövde för att utvecklas och förbereda sig för spel i USA.

– Det är ett stort steg. Jag har spelat mot herrar i division ett, men här är motståndet hårdare. Ska bli intressant att se hur jag klarar mig, men det kommer nog att gå bra.

Seagulls chefstränare Jussi Laakso vet att adeptens dröm finns i USA, men själv skulle han gärna se honom fortsätta i Seagulls också nästa år. Nivån är det inget fel på.

Jussi Laakso
Jussi Laakso tycker det är bra med färre grundseriematcher. Jussi Laakso Bild: Petteri Bülow / Yle Helsinki Seagulls,basketboll,basketspelare,baskettränare,Jussi Laakso

– Om han klarar sig bra mot spelare som har flera år av proffsbasket bakom sig, så varför ska han åka till universitetet och spela mot svagare spelare. Nå, tiden får utvisa hur det blir.

Pappa den största förebilden – "men jag är nog redan bättre"

Hur det än går med den saken, är det klart att Max Besselink kan välja mellan flera goda möjligheter att komma vidare i sin karriär. Proffslivet är något som lockar och drömmen är NBA.

– Jag vill bli professionell spelare i Europa eller USA. NBA är förstås det stora målet.

Max Besselink
Pappa Gerry och storebror Michael är de största förebilderna. Max Besselink Bild: Petteri Bülow / Yle Helsinki Seagulls,basketboll,basketspelare

Dröm stort och träna hårt är Max Besselinks ledord. För honom är basketen prioritet nummer ett just nu. Stödet har han alltid fått hemifrån och de största förebilderna ligger också nära till hands.

– Pappa är min förebild och jag har alltid velat gå i hans fotspår. Pappa har alltid pushat mig att bli bättre varje dag. Och min bror förstås. Han har varit skadad nu och jag har lärt mig mycket av det.

På tal om att gå i pappas fotspår, när har du kommit så långt att du kan säga att du är bättre än pappa.

– Han börjar bli ganska gammal, så jag skulle nog säga att jag just nu är bättre än han.

Färre matcher i grundserien

Basketligan har gått in för att minska antalet matcher i grundserien från 44 till 32. Det har ingenting med coronapandemin att göra, förändringen skulle ha trätt ikraft i alla fall. Seagulls chefstränare Jussi Laakso ser bara fördelar med den kortare grundserien.

– Det ger bättre möjligheter framförallt för våra äldre spelare att hitta en bra rytm med matcher, återhämtning och träning, konstaterar Laakso.

Det han däremot bekymrar sig över är hur det går ekonomiskt om publikbegränsningarna står fast eller blir strängare. Just nu får Seagulls ta in en tredjedel av maxkapaciteten på cirka 1500 i Tölö Sporthall och det gör ett stort hål i budgeten.

– Våra ägare vill att vi spelar och vi vill spela, i slutändan handlar det också om våra arbetsplatser.

Seagulls inleder säsongen den 13.10 då de möter Kauhajoen Karhu i Tölö Sporthall.