Hoppa till huvudinnehåll

Piffens damer laddar upp inför säsongen – målet är inställt på ligan

Damhandbollspelare spelar en match.
Även om siktet är inställt på ligan vill man också fortsättningsvis att handbollen ska vara öppen för alla spelare. Damhandbollspelare spelar en match. Bild: Sören Fröjdö/Pargas IF handboll,Pargas,damhandboll

Då handbollsdamerna i Pargas IF inledde handbollssäsongen på söndag hade de ett klart mål. Nästa säsong vill de inleda i FM-ligan.

- Det ska bli roligt att säsongen nu kör igång. Lite spännande är det att se hur länge säsongen kan fortgå med tanke på coronaläget, säger lagets assisterande tränare Jessica Ranta-Aho.

Förberedelserna inför årets säsong har inte varit de bästa, eftersom laget inte haft några träningsmatcher.

För några veckor sedan spelade PIF cupmatch mot ligalaget i Sjundeå och då märkte de att det är betydligt tuffare på den nivån.

Tomt utan ett ligalag i Pargas

Ändå är det ligan Piffen siktar på. De här tankarna har blivit allt mer aktuella efter att herrarna föll bort från ligan.

- Det känns så tomt utan ett ligalag i Pargas. Målet är att vi ska bygga och jobba med damerna så att vi kan spela i ligan. Det kräver hårdare och tuffare träningar och spelarna måste träna mer på egen hand, säger Ranta-Aho.

För tillfället har damerna två bollträningar i veckan och A-flicklaget har tre bollträningar i veckan samt fysikträning. För tillfället är det inte aktuellt med flera bollträningspass, i första hand satsar laget på den fysiska träningen.

- Fysiken är det vi måste jobba betydligt mer med. Vi måste få alla att inse att det krävs, för att klara sig på ligaplanen, säger Ranta-Aho.

Många spelare på damsidan

När det gäller herrarnas handbollslag var även bristen på spelare en orsak till att de föll ur ligan. Damlaget har just nu 13 spelare i damserien, men med juniorerna medräknade blir de drygt 20 spelare.

- På flicksidan har vi flera unga motiverade spelare. Stommen byggs med de mer erfarna damerna och sen fyller vi på med spelare från A- och B-juniorer. För tillfället ser det ljust ut med spelare på damsidan, säger Ranta-Aho.

Ljushårig kvinna framför en handbollsträning i en bollhall.
Jessica Ranta-Aho, assisterande tränare i damlaget, har vid behov även själv hoppat in som spelare. Ljushårig kvinna framför en handbollsträning i en bollhall. Bild: Carmela Johansson/Yle handboll,Pargas,personer,piffen

Fler sponsorer behövs

För att laget ska kunna spela i ligan krävs pengar. Även om man tänker att handboll är en billig sport är det mycket som kostar.

Pargas IF har även högre transportkostnader jämfört med många andra lag, eftersom de flesta av deras bortamatcher ligger på ett avstånd på minst två timmar. Hallarnas hyror är en annan stor utgift.

- Nu gäller det att få Pargasföretagen att inse hur viktigt det är för Pargas att ha ett lag i FM-ligan. Vi har väldigt många sponsorer redan nu, som stöder oss med mindre belopp. Det är tack vare dem vi överhuvudtaget kan fungera, säger Ranta-Aho.

Handboll på alla nivåer

Även om siktet är inställt på ligan vill man också fortsättningsvis att handbollen ska vara öppen för alla spelare. I framtiden vill Pargas IF erbjuda handbollslag både på division 1- och liganivå.

- Vi vill att alla ska få spela handboll. Men samtidigt vill vi sporra våra juniorer att ha ett mål att jobba för. Även från Pargas ska man ha en möjlighet att komma som handbollsspelare till landslaget eller eventuellt utomlands, säger Ranta-Aho.

Roligt att det satsas på damhandbollen

Lagkaptenen Malin Sjöblom började spela handboll som åttaåring. Hon hoppas att årets handbollssäsong kan spelas som normalt och tycker det är roligt att Piffen vill satsa på att få damlaget till ligan.

- Jag tycker att det är jättebra att det satsas på det här, sen måste vi se hur det i verkligheten lyckas och om det är ett möjligt mål, säger Sjöblom.

Sjöbloms egen framtid är än så länge öppen. Hon blir snart klar med sina studier och efter det vet hon inte vad som händer.

- Förhoppningsvis kommer jag att spela länge ännu. Många av mina bästa kompisar har jag fått via handbollen, så det ger mer än det tar, säger Sjöblom.

Ung kvinna bredvid en röd "gameday" flagga.
Malin Sjöblom har fått många nya vänner via handbollen. Ung kvinna bredvid en röd "gameday" flagga. Bild: Carmela Johansson/Yle handboll,personer,Pargas,piffen

Pargas IF:s damlag spelar sin första match mot HIFK på söndag klockan 18.15.

Matchen slutade med vinst för Pargas If. Ställningen blev 30-15.

Artikeln uppdaterad 12.10 klockan 6.43 med matchresultatet.

Artikeln uppdaterades 11.10 kl. 18.20 med kommentarer av lagkaptenen Malin Sjöblom.

Läs också