Hoppa till huvudinnehåll

Sparv skickade meddelande mitt i natten till Kanerva – var flera dagar på sjukhus innan han anslöt till landslaget: "Läkaren gav mig klartecken"

Tim Sparv i landslaget.
Tim Sparv lär spela från start i landslagets match mot Bulgarien. Tim Sparv i landslaget. Bild: Yle/Tomi Hänninen Tim Sparv,Finlands herrlandslag i fotboll

Ibland justeras planerna snabbt. Efter ett samtal från sin gravida flickvän meddelade Tim Sparv att han inte kommer till landslagets samling. Nu är han med – lagom till Nations League-fortsättningen. "Det känns skönt att kunna vara med till hundra procent här också", säger Sparv.

När Finland åkte på storstryk i Gdansk i onsdags saknades så gott som hela fotbollslandslagets starkaste uppställning. Bland annat stod Tim Sparv över landskampen mot Polen.

Personliga skäl, uppgav förbundskaptenen Markku Kanerva.

Nu har Sparv landat i Helsingfors för att spela Nations League-matcherna mot Bulgarien och Irland.

– Den senaste veckan har varit lite tuff – speciellt för min flickvän, säger landslagskaptenen.

Sparv ska bli pappa för första gången och hans flickvän Jitka Novackova tvingades åka till sjukhuset förra söndagen.

– Jag spelade match i Aten. Hon ringde efter den och sa att hon åker till sjukhuset. Jag skickade meddelande till "Rive" mitt i natten och sa att jag inte kan ansluta till samlingen nu.

– Vi var tre dagar på sjukhuset. Nu mår de bra, läkaren gav mig klartecken att kunna åka hit och det känns skönt att kunna vara med till hundra procent här också.

"Har varit annorlunda"

I slutet av augusti gjorde Sparv klart med ny klubbadress. Han skrev på för AE Larissa i den grekiska ligan. Att bli föräldrar för första gången har gjort acklimatiseringen till den nya miljön annorlunda.

– Vi har hittat ett bra sjukhus och en bra läkare. Min flickvän känner ingen där nere, men det finns personer runt om oss som hjälper och stöder. Jag vet att hon har det bra där.

När Sparv skrev på för sin nya klubb var han tydlig med att han sökte efter nya utmaningar. Efter en dryg månad i Grekland medger han att det är precis vad han har fått.

– Jag går inte in på detaljer just nu, men det har varit annorlunda – livet i stort men framför allt fotbollen. Sättet man jobbar på är väldigt annorlunda.

– Jag vaknar varje morgon och tänker "Vad ska jag få uppleva i dag?".

Skip Instagram post

Sparv har spelat nittio minuter i de tre första ligamatcherna för sin nya klubb. Saldot är ett kryss och två förluster – en bit från den toppstrid som han vande sig vid under åren i danska FC Midtjylland.

– Vi spelar för vår överlevnad. Det är en tuff serie och matcherna är svåra.

Är Pukki tillgänglig?

Sparv lär vara en av många spelare som kommer in i startelvan i söndagens möte med Bulgarien. Större delen av startelvan mot Polen lär vara utbytt – även om Kanerva inte ger uppställningen spelare för spelare.

– Flertalet spelare som inte fanns med mot Polen spelar nu. Jag förväntar mig att se ett hungrigt lag, säger Kanerva.

Sparv, Teemu Pukki och Jukka Raitala har anslutit till truppen nu. Pukki har haft problem med en fot.

– Jag hoppas och tror att inga överraskningar dyker upp. Han har tränat med laget.

Markku Kanerva leder landslaget.
Teemu Pukki har haft fotproblem, men Markku Kanerva tror att anfallaren spelar mot Bulgarien. Markku Kanerva leder landslaget. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i fotboll,Markku Kanerva,Teemu Pukki

Landslaget är öppet med att insatsen mot Polen lämnade utrymme för rejäl förbättring. Enligt Kanerva haltade grunderna.

Han påminner om att landslaget varit i liknande lägen tidigare.

– Förra hösten åkte vi på rejält med stryk mot Bosnien-Hercegovina i EM-kvalet. Några dagar senare höjde vi oss, spelade bra och slog Armenien.

Varnar för Bulgarien

På världsrankningen ligger Finland och Bulgarien nära varandra. Både Kanerva och Sparv varnar för söndagens motståndare.

– Offensivt är de väldigt bra. De har flera bollskickliga spelare. Resultatmässigt har de haft lite otur. De kunde ha fått fler poäng med sig, säger Sparv.

I september kryssade Bulgarien mot Irland och förlorade mot Wales. Tidigare i veckan förlorade laget mot Ungern i EM-playoff.

– Mot Ungern hade de kontroll på matchen, men släppte in några enkla mål. De har en relativt ny tränare och han har organiserat dem, säger Kanerva.

Söndagens Nations League-match mellan Finland och Bulgarien startar klockan 19 på Olympiastadion.

Läs också