Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Sanna Marin: Oppositionens kritik har varit osaklig och grundlös

Statsminister Sanna Marin (SDP) i sidoprofil och närbild vid Ständerhusets trappor i Helsingfors.
Statsminister Sanna Marin (SDP) vid Ständerhusets trappor i Helsingfors. Statsminister Sanna Marin (SDP) i sidoprofil och närbild vid Ständerhusets trappor i Helsingfors. Bild: Petteri Bülow / Yle Sanna Marin,Regeringen Marin

Statsminister Sanna Marin (SDP) fick i programmet Statsministerns frågetimme i Radio Suomi i dag kommentera de olika regionernas sätt att hantera coronaepidemin. Många har gjort det berömligt, säger Marin, men konstaterar att beredskapen inte varit lika stor på alla håll.

- Alla regioner har inte nödvändigtvis varit redo för att läget faktiskt kan förvärras så snabbt. Det har inte funnits beredskap att reagera tillräckligt snabbt och tillräckligt kraftigt, sa Marin.

Regeringen kommer nästa vecka med nya riktlinjer till regionerna.

- Här är det inte fråga om att skuldbelägga någon enskild region, intygade Marin. Tvärtom - vi har ett gemensamt mål och det är att bekämpa smittspridningen.

"Oppositionens kritik osaklig"

I programmet tillbakavisade hon oppositionens kritik mot regeringens arbete på senare tid. Kritiken bygger inte på fakta och stämmer inte, var Marins hälsning till oppositionen.

- Det är klart att oppositionen ska granska regeringen, det är dess uppgift, men nu har kritiken varit osaklig och saknat faktabas.

Krista Kiuru har Marins stöd

Särskilt familje- och omsorgsminister Krista Kiuru har på senare tid i skarpa ordalag kritiserats för bristande kommunikation, bland annat i frågan om munskydden. Samlingspartiet har till och med presenterat misstroende mot henne.

Statsminister Marin medgav att kommunikationen kan te sig virrig då beslutsfattandet i dag inte är så centraliserat som i våras.

Många beslut ligger nu direkt hos sjukvårdsdistrikten och de regionala myndigheterna, sa Marin.

Men hon intygade att hon och hela regeringen står bakom minister Kiuru.

- Jag har förtroende för Krista Kiuru. Hon har gjort ett gott arbete i bekämpandet av epidemin, både i våras och nu under hösten. Men jag kan omöjligt hålla reda på hur beredningen av olika ärenden framskrider i de olika ministerierna, och vilken information som i olika skeden finns att tillgå.

Munskydden kom igen upp till diskussion

Marin får också frågan varför Finland inte gick in för en bred rekommendation på munskydd redan i våras.

- I våras ansåg inte myndigheterna att det fanns skäl att ge en allmän rekommendation om munskydd, men det är klart att frågan diskuterades. Tillgången på kirurgiska ansiktsskydd var inte heller tillräckligt stor i våras, skydden hade inte räckt till för alla.

I våras måste vi i första hand försäkra oss om att vårdpersonalen hade ansiktsskydd, sa Marin.

Företagen bör undvika uppsägning då krisen är som djupast

Statsministern fick också frågor om företagens samhällsansvar, med anledning av den senaste tidens nyheter om massuppsägningar.

Varför återkommer statsministern gång på gång till samma tema?

- Läget är allvarligt och krisen har inte försvunnit någonstans. Det är viktigt att vi försöker undvika uppsägningar så långt det går.

- Många små orter har utsatts för hårda motgångar, bland annat Jämsä där pappersfabriken läggs ner. Där borde man ha väntat med att säga upp folk tills den värsta krisen är över, sa statsminister Sanna Marin.