Hoppa till huvudinnehåll

Trumps läkare om hans covid-19: Presidenten smittar inte längre andra

Lääkärijoukko kävelee pihalla
Sean Conley och de andra läkarna som vårdade Trump på militärsjukhuset Wlter Reed. Lääkärijoukko kävelee pihalla Bild: AOP Sean Conley,USA,COVID-19

Vita huset har kommit med ett utlåtande av president Donald Trumps läkare Sean Conley om att presidenten inte längre utgör någon smittorisk för andra människor.

Enligt Conleys utlåtande är presidenten "enligt nuvarande standarder" inte någon risk för andra vad gäller överföring av coronaviruset.

Aktiviteten hos viruset har upphört, skriver Conley, och därför visar han grönt ljus för presidentens kommande valtillställningar.

Conley skriver däremot inte i utlåtandet att det inte finns några spår av viruset.

Oklart om det finns ett negativt test

Vita huset har enligt nyhetsbyrån Reuters inte preciserat om detta betyder att Trump skulle ha testat negativt efter sin covid-19.

Trump lär ha testats på nytt i fredags - själv sade han då för Fox News att han tror att han får rena papper - eller att han befinner sig längst ner på skalan.

För bara sex dagar sedan vårdades Trump på militärsjukhuset Walter Reed, där han medicinerades hårt och där han ska ha fått extrasyre.

Han skrevs ut i måndags och medicineringen fortsatte därefter i Vita huset.

Trump själv säger att han mår bra och att han inte längre har några symtom på covid-19.

Valkampanjen pågår för fullt igen

I går ordnade presidenten det första valevenemanget efter sjukhusvistelsen, vilket har väckt mycket kritik med tanke på risken att han kan smitta andra.

Också i övrigt lämnar rapporteringen om och transparensen kring Trumps sjukdom mycket att önska, anser kritiser.

Tillställningen hölls i Vita huset där han talade för sina anhängare från balkongen.

Donald Trump håller valmöte från Vita husets balkong 10.10.2020
Trump talade till sina anhängare i lördags. Donald Trump håller valmöte från Vita husets balkong 10.10.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Trump,USA,Vita huset,Donald Trumps valkampanj,Presidentvalet i USA 2020

Preidenten började med att bedyra att han mår bra och fortsatte sedan med att prisa polisens arbete.

Trump talade i cirka en kvart trots att 30 minuter hade reserverats för hans tal.

Omkring 2 000 anhängare hade inbjudits för att lyssna på presidenten, men antalet närvarande var enligt amerikanska medier färre.

Deltagarnas kroppstemperatur ska ha mätts innan de släpptes in på området och många bar munskydd, åtminstone i början.

Trumps kampanjorganisation uppger att presidenten kommer att delta i flera stora kampanjevenemang inkommande vecka, det första redan på måndag.

Talibaner önskar framgång för Trump

Den afghanska talibanrörelsens ledare Zabibullah Mujahid önskar att Trump vinner presidentvalet och återväljs för fyra år till.

Mujahid sade i intervjun som visades i tv-kanalen CBS News i går också att rörelsen efter Trumps seger vill att de amerikanska styrkorna dras bort från Afghanistan.

Talibantalesmannen Zabiullah Mujahid förnekar att mulla Mohammad Mansur skulle vara död
Zabibullah Mujahid intervjuas. Talibantalesmannen Zabiullah Mujahid förnekar att mulla Mohammad Mansur skulle vara död Bild: EPA/STRINGER zabiullah mujahid

– Vi blev oroliga för Trumps hälsa när vi hörde att han smittats av coronaviruset, men det verkar som att han håller på att repa sig, sade en av rörelsens äldsta ledare i samband med Mujahids intervju.

Representanten för Trumps presidentvalskampanj Tim Murtaugh uppger för kanalen att man avsäger sig stödet från talibanerna.

USA och talibanerna slöt ett fredsavtal den 29 februari i år. Talibanerna gick då med på att inte längre angripa amerikanska styrkor och att inleda fredsförhandlingar med regeringen, som den aldrig har erkänt som Afghanistans rättmätiga ledare.

USA gick i gengäld med på att inleda en stegvis reträtt. Då avtalet slöts fanns det drygt 13 000 amerikanska soldater i Afghanistan, men deras antal har stadigt minskat.

Övriga källor: AFP, AP, Reuters