Hoppa till huvudinnehåll

"Det kändes som att jag skulle explodera"

Brutalt ärlig kritik och svidande feedback ett måste för seglarparet Noora Ruskola och Mikaela Wulff

Det är inte enkelt att prata om svåra saker. Det händer lätt att man blir sårad av kritik. Men när man tävlar som ett par kan man inte sopa obekväma diskussionsämnen under mattan. För seglarna Noora Ruskola och Mikaela Wulff har kommunikations- och samarbetsförmågan satts på prov.

Katten Jöns vill inte låta sin matte tala i lugn och ro. En smått frustrerad Mikaela Wulff blir avbruten för femte gången och plockar fram dammsugaren, vilket får katten att gömma sig i badrummet.

Nu kan hon berätta för Sportliv om det väsentligaste hon lärt sig som tävlingsseglare – vikten av fungerande kommunikation.

Se Sportlivs minidokumentär om hur seglarparet Noora Ruskola och Mikaela Wulff gör för att samarbetet ska klaffa:

Måste prata om svåra saker

För den stora publiken blev Mikaela Wulff känd i samband med OS i London 2012 där hon vann brons i match racing tillsammans med Silja Lehtinen och Silja Kanerva. Tidigare samma sommar vann båtlaget VM-guld i Göteborg.

Det var under åren inför framgångssommaren som Wulff insåg att hon måste bli bättre på att tala ut om sina tankar och känslor. Kommunikationen inom OS-medaljteamet fungerade inte på bästa tänkbara sätt.

Seglarna Silja Lehtinen, Silja Kanerva och Mikaela Wulff vann OS-brons i match racing 2012 i London.
OS-bronsbilden från London på Lehtinen, Kanerva och Wulff pryder Mikaelas vardagsrum. Seglarna Silja Lehtinen, Silja Kanerva och Mikaela Wulff vann OS-brons i match racing 2012 i London. Bild: Mikael Oivo / Yle Mikaela Wulff,seglare,Silja Lehtinen,Silja Kanerva

För att göra samarbetet smidigare tog man emot hjälp av mentaltränaren Matti Henttinen.

På den första träffen var Mikaela i våndor. Tankar hon hållit inom sig behövde komma ut. Tankar kring samarbetet i och utanför båten hon velat yttra för sina fem år äldre lagmedlemmar – men inte visste hur hon skulle framföra så de kom ut på rätt sätt.

Hon inledde sitt ärende stapplande. Hon kände hur det brände i bröstet och hur hon blev röd i ansiktet.

– Det kändes som att jag skulle explodera, förklarar 30-åriga Wulff nu tio år senare.

– Men när du börjar prata, och du ser att alla i rummet vill att jag säger det... alla vill att jag mår bättre. De vet att om jag mår bättre, så mår alla bättre – teamet mår bättre.

Wulff lärde sig att man även måste prata om svåra saker för att det täta samarbetet i det OS-satsande laget skulle fungera.

Jag växte otroligt mycket som människa under de där två och ett halvt åren. Jag lärde mig att man måste säga allt rakt. Annars kan vi inte utvecklas som team. "Sounds rough" men så var det.― Mikaela Wulff

Hon har haft enorm nytta av lärdomarna från match racing-tiden sedan dess – under de senaste knappa fyra åren med sin nuvarande seglingspartner Noora Ruskola.

Ruskola, 25, avslutade efter OS i Rio sitt framgångsrika samarbete med Camilla Cedercreutz, vilket förutom en OS-plats resulterat i ett junior-VM-guld.

– Innan jag började segla med Mikaela upplevde jag att jag är jätteöppen och lätt att kommunicera med. Men Mikaela hade kommit till en annan nivå i hur man kommunicerar med varandra, säger Ruskola.

En kort skeppare hittar en lång gast

Efter att ha slutat på 17:e plats i 49er FX-klassen i OS i Rio de Janeiro var det dags för skepparen Noora Ruskola att hitta en ny gast. Sådana växer inte på träd i Finland.

Dessutom var det viktigt att gasten skulle vara lång. Ruskola, 154 centimeter i strumplästen, hade egentligen helst seglat ensam. Det var friheten att få bestämma själv ute på havet som fått henne att fastna för seglingen som barn, men de bristande centimetrarna var inte till hennes fördel om hon ville hävda sig på allvar.

Via sin goda vän Niki Blässar, som seglade i 470-klassen tillsammans med 183 centimeter långa Mikaela Wulff, fick Ruskola nys om att skepparen i båtlaget skulle bli ledig. Blässar hade nämligen tänkt börja satsa mer på sina studier och lägga av med seglingen.

Ruskola minns när hon och Wulff möttes för att prata om en gemensam satsning.

– Jag sa "hej, mitt mål är att få medalj i OS, vill du vara med och är du redo att göra allt för det?".

Wulff hade exakt samma målsättning.

Om målet är samma så är vi färdiga att göra lika mycket för att uppnå det. Det var det viktigaste för mig. Jag ville inte börja ett fyra års projekt med någon som inte vet om man vill börja studera eller ha ett annat liv. Det funkar inte.― Noora Ruskola

Wulff märkte snabbt att hon hittat en skeppare som hon trivdes med.

– Det var en lättnad att Noora var så full med energi. För mig var det första gången jag kunde vara lite mera chill. Under London var jag den som nästan alltid var på gott humör och gav laget energi.

– Nu kan jag emellanåt bara vara så här för en stund, suckar Wulff och lutar sig bakåt.

En månad efter beslutet att inleda en gemensam satsning, i januari 2017, gick det nybildade laget Ruskola/Wulff i sin första tävling. Världscupregattan i Miami gick över förväntan då teamet kom på åttonde plats bland världseliten.

En gemensam resa hade börjat, där Ruskolas och Wulffs kunskap om varandra och sig själva skulle fördjupas ytterligare.

Konsten att ge varandra utrymme

Under en stor del av året är Ruskola och Wulff utomlands, antingen på träningsläger eller tävlingar. På resorna är de tillsammans från morgon till kväll, om inte mer.

– Vi ser ju varandra hela tiden, och jo, vi blir trötta på varandra. Eller jag blir i alla fall, skrattar Ruskola.

Seglarna Noora Ruskola och Mikaela Wulff i köket.
Seglarna Noora Ruskola och Mikaela Wulff i köket. Bild: Mikael Oivo / Yle Noora Ruskola,Mikaela Wulff,seglare

I början präglades morgnarna ofta av irritation. Det tog ett par år innan morgonpigga Wulff förstod vad det handlade om.

– Jag frågade alltid Noora hur hon sovit, och hon tyckte det var så irriterande, förklarar Wulff och brister ut i ett rungande skratt.

Ruskola medger att hon inte är en morgonmänniska. Hon vill njuta av sin frukost i tystnad.

– Jag vill bara vara för mig själv i min lilla snooze-mode.

En liten detalj, som i värsta fall kunde ha skapat stora slitningar – om de inte gjort slag i saken och pratat ut om spänningarna.

Ruskolas och Wulffs samarbete utanför båten har satts på prov. Detsamma gäller kommunikationen i båten.

"Det ska inte vara tyst"

Sportliv träffar seglarna på Helsingfors Segelklubb på Drumsö. De förbereder sig för sin andra seglingsdag på två månader. Den långa pausen har berott på tummen som Wulff bröt i en seglingsolycka på sommaren.

Septembersolen skiner och vinden är lämpligt frisk för segling.

– Om det är tyst under en tävling eller träning, så är något fel. Det ska inte vara tyst, säger Ruskola bestämt.


Noora Ruskola och Mikaela Wulff seglar.
Noora Ruskola och Mikaela Wulff seglar.
Bild: Mikael Oivo / Yle
Noora Ruskola,Mikaela Wulff

Båda seglarna analyserar konstant vädret, vågorna och motståndarna, och har behövt träna på att tänka högt för att informationsöverföringen i båten ska vara smidig.

Det uppstår situationer där de är av olika åsikt gällande taktiska manövrar. I sista hand är det skepparen Ruskolas uppgift att fatta besluten.

– De svåraste situationerna har uppstått när vi inte har förstått varandra. Jag har sagt någonting men Noora har förstått det helt fel, och då fattar hon kanske inte det bästa beslutet, berättar Wulff.

Situationerna i tävlingarna kommer blixtsnabbt, och då behöver besättningen förstå varandra på en gång. Kortkommandona har slipats under årens lopp.

Noora Ruskola och Mikaela Wulff seglar utanför Helsingfors.
Den enda återstående europeiska OS-platsen till Tokyo i 49er FX-klassen delas ut vid kvaltävlingar på Palma de Mallorca i april-mars 2021. Noora Ruskola och Mikaela Wulff seglar utanför Helsingfors. Bild: Mikael Oivo / Yle Noora Ruskola,Mikaela Wulff,seglare

I den lätta och snabba 49er FX-båten är framför allt gastens uppgift fysiskt krävande. I tävlingar där det blåser hårt brukar Wulff inte ha mycket energi kvar i de sista starterna. Kroppen fungerar men i huvudet står det stilla.

– Då vet Noora att okej, "now it's her time to shine". Hon vet att hon måste prata, förklarar Wulff.

Ruskola nickar och tittar ut i horisonten.

– Jo, i de situationerna är det lite som om jag skulle segla ensam.

Wulff brister ut i sitt kännspaka skratt och protesterar lekfullt.

Ruskola fortsätter:

– Inte på det sättet, men jag har lite monolog för mig själv och måste fatta alla besluten. Då märker man skillnaden till hur mycket du ändå annars är med i beslutsfattandet, parerar Ruskola medan Wulff hummar accepterande.

Upphetsning och irritation

Ruskola och Wulff är väldigt energiska, men det finns dagar då båda är trötta. Då är risken för slitningar stor.

Efter en lång och uttröttande regatta ska de ännu klara av att ge och ta emot ärlig och rak feedback. För Ruskola har det här varit en detalj hon varit tvungen att utveckla.

Att inte ta på näsan.

– Det finns vissa saker som du har satt så mycket effort och tid på, och tror du gjort så bra som möjligt. Och sen säger någon att det inte är tillräckligt bra. Då blir man lite upphetsad och irriterad, förklarar skepparen.

Noora Ruskola och Mikaela Wulff yogar.
Noora Ruskola och Mikaela Wulff yogar. Bild: Mikael Oivo / Yle Noora Ruskola,Mikaela Wulff,seglare

Wulffs sätt att hantera sådana situationer har varit att ställa Ruskola frågor.

– Hon tycker om att fråga, fråga, fråga, och för mig har det varit helt för mycket. Jag har varit så där "wow" och blivit mer och mer irriterad. Och vet du, då kommer man ingenstans, skrattar Ruskola.

– Mikaela har lärt sig att okej, man måste ge mig lite plats. Och när situationen har lugnat ner sig, det vill säga då jag har lugnat ner mig, så kan vi diskutera – och faktiskt komma till något resultat.

Efter tävlingar går många seglare åt varsitt håll – inte Ruskola och Wulff

Ruskolas föreläsning har dragit ut på tiden, och hon är försenad till gymmet där Sportliv ska filma seglarnas gemensamma träning.

– Hon är tidsoptimisten i vårt team, påpekar Wulff samtidigt som Ruskola svänger in på gården med en citybike.

När man ser Ruskola och Wulff tillsammans, och hör dem berätta om sitt samarbete, kunde man lätt tro att de känt varandra sedan barnsben.

– Vi har en god kompisrelation, men vi måste också ha den där professionella vinkeln för att på riktigt få "shit done". Vi måste konstant kunna feedbacka varandra, och skulle man bara vara kompisar skulle det vara ganska svårt, anser Ruskola.


Seglarna Noora Ruskola och Mikaela Wulff på gym.
Seglarna Noora Ruskola och Mikaela Wulff på gym.
Bild: Mikael Oivo / Yle
Noora Ruskola,Mikaela Wulff,seglare

I motsats till flera andra team – till exempel de olympiska mästarna Thomas Johanson och Jyrki Järvi – trivs Ruskola och Wulff tillsammans även på fritiden.

– Det finns så många team där seglarna efter tävlingarna går åt varsitt håll, men inte vi, gläds Wulff.

Team Ruskola/Wulffs målsättning är fortfarande samma som den var då samarbetet startade. Jakten på en OS-plats – och i längden OS-medalj – har fört dem väldigt nära varandra.

– Vi delar viljan och motivationen att få det här att fungera, konstaterar Ruskola.

– Därför förstår man varandra på ett annat sätt, och orkar ge plats och rum för den andra när det behövs.