Hoppa till huvudinnehåll

Kaskö hamn på god väg att digitaliseras - första hamn i Finland att samarbeta med norskt företag

Fartyg förtöjda i en hamn.
Kaskö hamn verkar ha ett bra år sett till mängden gods. Arkivbild. Fartyg förtöjda i en hamn. Bild: Jarmo Nordback / Kaskö hamn Kaskö,kaskö hamn

Kaskö hamn digitaliserar sin verksamhet i ett samarbete med norskt bolag. Vi får en total överblick av hamnen, säger vd Patrik Hellman.

Kaskö hamn ingår ett samarbetsavtal med Grieg Connect. Samarbetet strävar till att göra Kaskö hamns operativa verksamhet strömlinjeformad och digital.

Grieg Connect bygger Kaskö hamns framtida digitala administrationssystem och det här ska leda till minskade kostnader och mindre utsläpp.

-Det här är ett utmärkt sätt för oss att vara på den digitala framkanten i en utveckling som vi ser överallt i hamnar runt världen, säger Patrik Hellman, vd för Kaskö hamn.

- Vi får en total överblick över all verksamhet i och utanför hamnen, till lands och till havs, samtidigt som vi samlar värdefull information för framtida digitala och autonoma funktioner.

Kontrollcentrum monitorerar allt

Enligt Hellman kan man förenklat säga att systemet blir för hamnen som flygledningen är för en större flygplats.

En medelålders man med glasögon och skägg.
Bland annat kan digitaliseringen analysera och hitta lösningar på problem, säger vd Patrik Hellman på Kaskö hamn. En medelålders man med glasögon och skägg. Bild: Yle/Juho Teir Kaskö,hamnar,verkställande direktörer,kaskö hamn

- Allt monitoreras genom ett kontrollcentrum och systemet har optioner för en digital tvilling. Det vill säga en virtuell kopia av hamnen som analyserar och ger lösningar till eventuella problem.

Kaskö hamn blir den första hamnen i Finland att samarbeta med norska Grieg Connect, men andra hamnar i Finland har också liknande digitaliseringsprocesser på gång.

- Vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt eftersom Grieg Connect har erfarenhet från hamnar runt om i världen. De utvecklar systemet enligt våra behov, konstaterar Hellman.

Fraktfartyg lastas i hamnen i Kaskö.
Det som sker vid hamnen kommer att monitoreras via ett kontrollcentrum. Arkivbild. Fraktfartyg lastas i hamnen i Kaskö. Bild: Yle/Joni Kyheröinen fraktfartyg,fartyg,hamnar,Kaskö,kaskö hamn

Allt mer gods via hamnen

Samtidigt visar hamnen upp goda siffror för tredje kvartalet. 323 000 ton gods har hanterats under det tredje kvartalet. Det är en tillväxt med över åtta procent jämfört med samma tid ifjol.

Man har redan hanterat lika mycket gods som under hela året 2017, det vill säga dryga 900 000 ton.

- Fortsätter det i samma takt så kommer vi att slå rekord, säger Hellman.

Läs också