Hoppa till huvudinnehåll

Pahta vill sluta som kommundirektör på Kimitoön – meddelade om beslutet på styrelsens möte

Anneli Pahta.
Anneli Pahta har varit kommundirektör på Kimitoön sedan år 2015. Anneli Pahta. Bild: Amanda Vikman/Yle person,anneli pahta

Anneli Pahta vill sluta som kommundirektör på Kimitoön. Det här står klart efter kommunstyrelsens möte på måndagskvällen. Pahta meddelade styrelseordförande Wilhelm Liljeqvist att hon önskar inleda en uppsägningsprocess.

Måndagskvällens händelseförlopp utgör kulmen av den kommunalpolitiska konflikt som varit på tapeten sedan kommunfullmäktiges möte för drygt två veckor sedan.

Då skrev flera politiker i Kimitoöns kommun under en motion om att utreda kommundirektör Pahtas förtroende inom kommunen. Enligt motionen skulle ett tillfälligt utskott skapas, med uppgiften att granska förvaltningen och utreda om en eventuell uppsägning av kommundirektör Pahta.

Vill inte kommentera beslutet närmare

Något utskott kommer emellertid inte att behövas, detta står klart efter styrelsemötet. Istället kommer nu en process inledas, som om en vecka troligen kommer att utmynna i kommundirektörens avgång.

Anneli Pahta vill inte kommentera beslutet, eller tankegångarna kring det, närmare, men hon säger ändå att hon upplever att förutsättningarna inte just nu är sådana att hon kan fortsätta sitt arbete som kommundirektör på Kimitoön.

Hon påpekar också att hon inte har lämnat in en avskedsansökan, utan endast påbörjat en uppsägningsprocess genom att hänvisa till direktörsavtalet med anledning av den motion som lämnades in till styrelsen.

För vidare uppsägningsprocessen

Kimitoöns styrelseordförande Wilhelm Liljeqvist har under de senaste veckorna hållit diskussioner tillsammans med Anneli Pahta, och han uppger att beslutet inte kom som någon större överraskning.

Man står vid fönster.
Styrelseordförande Wilhelm Liljeqvist kommer nu att föra diskussion med kommundirektören under en veckas tid. Man står vid fönster. Bild: Yle/Monica Forssell Wilhelm Liljeqvist

- Finns det ett misstroende så påverkar detta såklart kommundirektörens arbete, säger Liljeqvist.

Liljeqvist kommer nu att föra vidare uppsägningsprocessen. Efter en vecka kommer styrelsen att träffas på nytt och då kommer ärendet att behandlas vidare.