Hoppa till huvudinnehåll

287 coronafall i Finland - största ökningen i Vasa

En smarttelefon med coronablinkern på skärmen. E person håller mobilen i handen.
Coronavirusblinkern torde blinka mer aktivt. En smarttelefon med coronablinkern på skärmen. E person håller mobilen i handen. Bild: Silja Viitala / Yle oktober,2020,Helsingfors,Coronablinkern,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,coronavirusutbrottet i Finland 2020,COVID-19,mobilapplikationer,tillämpningsprogram,smittspårning,exposure,Tracking software,exposition,koronaviruspandemi,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,coronavirus disease,Institutet för hälsa och välfärd

287 nya coronafall har konstaterats i Finland, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd. Under de två senaste veckorna har 2 607 fall registrerats, vilket är 1 440 fler än under de två veckorna dessförinnan.

Den främsta ökningen har skett i Vasa där 83 nya fall har registrerats. I Korsholm och Vörå har sammanlagt 9 fall påträffats, också i Malax har smitta registrerats men hur många fall det gäller är oklart.

Siffran för Helsingfors är 53 och för Jyväskylä 34.

Här är det värt att notera att det finns en viss fördröjning i THLs statistik i jämförelse med sjukvårdsdistriktens. Därför skiljer sig THLs siffror från de siffror som sjukvårdsdistrikten rapporterar dagligen.

Incidensen är nu uppe i 46 per 100 000 invånare under 14 dagar.

THL ger uppgifter om hur många personer som vårdas på sjukhus och eventuella coronadödsfall på måndagar, onsdagar och fredagar.

Massexponering i Björneborg

I lördags inträffade en massexponering i Björneborg, skriver stadens myndigheter. 60 personer utsattes för coronasmitta vid en privat fest.

En person som deltagit i evenemanget började uppvisa symptom på covid-19 på söndagen. Personen hade fått smittan utanför Satakunta.

Nu pågår intensiv smittspårning i Björneborg och samtliga exponerade sätts i karantän.

Smittade personer deltog i gudstjänst i Jyväskylä

I Jyväskylä var coronafallen i dag 34, enligt THLs statistik. De härstammar från en massexponering vid en gudstjänst, arrangerad av en nygrundad församling - Association du Ministère de Jèsus-Christ pour la Dèlivrance des Nations.

Församlingens pastor, Dunia Buloba, säger till Helsingin Sanomat att smittan sannolikt härstammar från tre unga personer, som några dagar tidigare smittats vid en födelsedagsfest.

Personerna visste inte att de hade insjuknat i covid-19 då de deltog i gudstjänsten.

Läs också