Hoppa till huvudinnehåll

Dickens tränare: Sex ligalag i inhemska damhandbollen är realistiskt just nu – en ny matchpaus skulle vara ett hårt slag för spelarna

Dickens damer under timeout.
Ken Sirenius Dicken är en av förhandsfavoriterna till guldet i handboll. Dickens damer under timeout. Bild: Yle/Tomi Hänninen Dicken,ken sirenius

Handbollssäsongen är i gång. Dickens tränare Ken Sirenius hoppas att det fortsätter så. "En ny paus skulle vara en hård stöt mot amatörhandbollen", säger Sirenius.

I september startade den inhemska ligahandbollen för herrarnas del. Förra helgen var det damernas tur att köra i gång.

Damserien avbröts på grund av coronaviruset i vårvintras och pausen blev ungefär sju månader lång.

Viruset vandrar fortfarande omkring i vår vardag. Dickens tränare Ken Sirenius säger att han innerligen hoppas att viruset inte ska störa säsongen.

– Jag hoppas att alla personer i alla lag respekterar serien och sporten så mycket att vi försöker att hålla koll på vår hälsa och hålla oss friska.

Enligt honom kan en ny, påtvingad paus skapa problem.

– Jag tror att det skulle vara en hård stöt mot amatörhandbollen. Det skulle påverka motivationen hos de flesta mycket om man är tvungen att bara köra egen träning och saknar matchtillställningen.

– Matcherna binder ihop allt som vi jobbar med. Det är en stor del i att vi spelar och tränar. Om vi saknar den biten blir det tufft.

Ken Sirenius under Dicken-match 2019.
Ken Sirenius startar sin andra säsong som huvudtränare för Dickens damer. Ken Sirenius under Dicken-match 2019. Bild: Yle/Tomi Hänninen Dicken,ken sirenius

Hur mycket slog det på motivationen i mars när serien avbröts?

– De två första veckorna var det tungt. Sen nollade alla spelare och jobbade stenhårt. Målet har varit att vara starkare och snabbare när serien startar igen.

– Nu är motivationen för att spela matcherna hundra procent. Om man tar bort dem igen blir det tufft för alla.

Ingen glamour

På den högsta serienivån i finländsk damhandboll spelar sex lag. Inför premiären meddelade fyra av klubbarna att målet är spel om guldet.

HIFK och Dicken har dominerat fullständigt i många säsonger och Sirenius välkomnar konkurrens.

– Jag hoppas på en tajt och tuff serie. Det är verkligen det som damhandbollen behöver.

Att enbart sex lag spelar i serien är inte bra – men enligt Sirenius ger det en realistisk bild av hur läget ser ut just nu.

– I högsta serien ska vi ha lag som vill satsa på amatörelitverksamhet och göra det så bra som möjligt. I de två lägre serierna finns tjugotvå lag och där spelar man för att det är roligt och livssituationen kanske inte gör att det är möjligt att träna mer än två gånger i veckan.

På liganivå finns det ingen glamour eller pengar.

– Spelarna i våra ligalag lägger större krav på sin handboll, men det är också tufft för till exempel mina spelare i Dicken. Vi har fyra pass per vecka och matcher. Man ska vara med till hundra procent och då får man uppoffra en hel del tid.

Hoppas att spelarna tar tag i spelet

Sirenius hoppas att damserien ska växa och fler föreningar ska vara redo att satsa.

– Större föreningar kan bygga upp damverksamheten på kortare tid. Men det måste finnas en plan, rätt människor i klubben och en spelare i lämplig ålder som kan komma in i ett damlag.

Anna Westerlund i Dicken i match mot HIFK 2019.
Anna Westerlund är en av många unga spelare i Dicken. Anna Westerlund i Dicken i match mot HIFK 2019. Bild: Yle/Tomi Hänninen Dicken,anna westerlund

I arbetet i Dicken håller Sirenius spelarutvecklingen som en grundbult. Han vill skapa en miljö där spelarna hela tiden lär sig och den vägen blir inspirerade att fortsätta med handbollen.

– Om våra unga spelare successivt börjar förstå handbollen bättre, är det lättare att få dem att stanna i sporten. Jag ska inte stå vid sidlinjen och styra allt som händer på planen med en joystick. Målet är en utveckling där spelarna äger spelet.

Dicken vann lördagens premiär mot KyIF klart. Helsingforslaget har en bred och ung trupp – en fördel, tycker Sirenius.

– Det är vänskap och kamp samtidigt på varje träning. Bredden och kvaliteten är vår stora styrka. Det hjälper också spelarna att ta steg.

Hur ska Dicken spela för att vinna guld den här säsongen?

– Spelarna ska använda och utveckla sin spelförståelse och de får mycket ansvar. Vi siktar på att spela en lite snabbare handboll i år och en del i det är att inte behöva göra byten när vi ställer om från anfall till försvar. Då får vi snabbare omställningar.

Läs också